Jeugdvrienden Emiel van Eijk en Frank Leenders bouwden hun eigen kantoor. Emiel leerde zichzelf met YouTube lassen. Foto: Bart Koopman.
Jeugdvrienden Emiel van Eijk en Frank Leenders bouwden hun eigen kantoor. Emiel leerde zichzelf met YouTube lassen. Foto: Bart Koopman.

Bart en Emiel bouwden hun eigen kantoor: 'Zou dit wel vet genoeg worden?'

"Bart en ik hebben een versterkend effect op elkaar", aldus Emiel. "Ik bedenk iets en Bart zegt: 'Ja tof, én..'." Zo groeide de jongensdroom van een eigen kantoor uit tot het zelf gebouwde 'En-Kantoor' in de nieuwe creatieve broedplaats Kanaal30, langs het Merwedekanaal.

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Filmmaker Bart Koopman (36) en bedrijfsadviseur Emiel van Eijk (36) kennen elkaar van de middelbare school. Na hun studietijd waren ze tijdje 'gebrouilleerd', maar bij een verjaardag van een gemeenschappelijke vriend zeven jaar geleden was het weer als vanouds. Zeven jaar later waren ze beiden opzoek naar een kantoor en hoopten op een gezamenlijk honk.
Op een middag fietsten de mannen langs de Snorfabriek in de Tweede Daalsebuurt. Daar ontmoetten ze Frank Leenders, die met een groot deel van de Snorfabriek-ondernemers ging verhuizen naar een oude drukkerij in het Merwedegebied. Bart en Emiel konden daar zelf een kantoor bouwen. Het kantoor waar ze op de middelbare school al van droomden.
Met dit jongensachtige enthousiasme kochten de ze op Marktplaats voor zeshonderd euro een vrachtwagencontainer. Op een koude ochtend in februari werd het ding afgeleverd. Bart: "Ineens realiseerde ik me wat voor iets mafs we aan het doen waren."
Het industriële karakter van de loods inspireerde. Ze kregen een hoek in de loods tot hun beschikking. Naast de container wilden ze een binnenplaats met een glazen wand. Emiel: "Flavourits (een andere onderneming in het pand, red.) heeft ook hun eigen glazen wand gelast. Dus ik was er van overtuigd dat ik dat ook zou kunnen."
Na een paar YouTube-filmpjes durfde Emiel het aan, al ging het niet gelijk goed. Emiel: "Ik heb mijn gezicht flink verbrand. En ik heb ontdekt dat glas niet makkelijk meebuigt. Daarom moest ik een aantal keer de gelaste constructie los slijpen en weer opnieuw aan elkaar passen." "Toch zijn er maar drie glazen platen gebroken", relativeert Bart losjes.
Het hele kantoor is 'on the fly' ontstaan. Emiel: "De hoek was nog een beetje doods. Daar heb ik me wel even zorgen over gemaakt. 'Zou het wel vet genoeg worden?' Maar ook dit werd loste zich vanzelf op."
"Succesfactor voor onze werkwijze is dat we van elkaar fouten mochten maken", zegt Emiel. Zo vergat Bart de lak te roeren en creëerde hij een mega stofwolk bij het schuren van een gipsen wand. Emiel: 'We maken er een grapje over, maar worden niet boos. Dat heeft geen nut. Je moet er samen wat van maken, dus je kunt beter naar een oplossing zoeken.' Sinds april werken Emiel en Bart samen met interieur designer Fleur Lew in het zelfgebouwde kantoor.

Meer berichten