Günter Demnig plaatst Stolpersteine in Oog in Al

De Duitse kunstenaar, Günter Demnig, bedenker van de Stolpersteine, plaatst hier twee van de in totaal acht struikelsteentjes (Stolpersteine). Stolpersteine zijn messing steentjes op gedenkwaardige plaatsen met namen van hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd of vermoord. De stenen worden ook wel struikelsteentjes genoemd. Je struikelt erover op straat, met je hoofd en je hart. Inmiddels zijn er ruim 46000 steentjes gelegd in heel Europa. Dit is een initiatief van Inge Eijsenga (filmmaker en wijkbewoonster) en van Oranje- en Wijkvereniging Oog in Al.

Klaas Postma staat op één van deze Stolpersteine. Postma is oprichter van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters en is in het grootste geheim een zeer actief verzetsleider met onderduikers in huis. Hij woont tegenover een school die op dat moment is ingelijfd door Duitse officiers en met gevaar voor eigen leven voert hij zijn verzetstaken uit. Hij wordt verraden en weggevoerd naar het Oranjehotel in Scheveningen, waar hij kort daarna wordt gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Zijn vrouw en kinderen blijven achter in Oog in Al.

Dit zijn de eerste Stolpersteine in Oog in Al. "De Stolpersteine zorgen, naast een tastbare en blijvende herinnering, voor verbinding en bewustwording", aldus initiatiefneemster, filmmaker en wijkbewoonster Inge Eijsenga. Zij maakte drie jaar geleden het wijkportret Kinderen van Toen in de Wijk van Nu, een film over Oog in Al tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de opnames sprak zij met vele wijkbewoners en stuitte op de hoeveelheid weggevoerde mensen en hun persoonlijke verhalen. De behoefte om de herinneringen levend te houden, maar ook om de niet vanzelfsprekendheid van vrijheid blijvend onder de aandacht te brengen, maakte mede dat Inge tot het initiatief van Stolpersteine in Oog in Al kwam.

Meer berichten