Ook in Utrecht meer vrouwen in de politiek

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is het aandeel vrouwen in de politiek flink gestegen. Het landelijk gemiddelde van vrouwelijke raadsleden is gestegen van 28 naar 34 procent. De meeste Utrechtse gemeenten volgen deze trend met een aandeel van vrouwen in de raad van rond de 34 procent.

UTRECHT - Op basis van een steekproef, uitgevoerd door Meer vrouwen in de politiek, is te zien dat Utrechtse gemeenten de landelijke trend volgen met het aandeel vrouwelijke raadsleden. Gemeenten zoals Amersfoort, Zeist en Baarn hebben nu gemiddeld 36-37 procent vrouwen in raad. Er zijn ook een paar uitschieters, Soest scoort hoger dan het gemiddelde met 41 procent en Veenendaal scoort lager met 21 procent.

Marie-Anne van Reijen, van Meer vrouwen in de politiek: "Vaak zetten progressieve partijen, zoals D66 en GroenLinks, meer vrouwen op verkiesbare plekken op de lijst, wat zorgt voor een hoger aandeel vrouwelijke raadsleden. Lokale partijen en meer conservatieve partijen hebben vaker weinig of geen vrouwen op verkiesbare plekken, uitzonderingen daargelaten. In Soest zijn zo 100 procent vrouwen verkozen voor de lokale partij Soest2002." In Veenendaal heeft het hoge aandeel inwoners met een religieuze overtuiging ook zijn effect op de lijsten.

Meer vrouwen in de politiek houdt Kennismakingscursussen Politiek! voor vrouwen om meer vrouwen te enthousiasmeren voor en informeren over de politiek. In mei en juni vindt deze cursus in Utrecht plaats. Info op meervrouwenindepolitiek.nl/agenda/

Meer berichten