Carilijne Pieters werkt thuis op de bovenste verdieping van een flat in Overvecht. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Carilijne Pieters werkt thuis op de bovenste verdieping van een flat in Overvecht. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Carilijne Pieters: 'Ik hou van diploma's en medailles'

Wie fotograaf en documentairemaker Carilijne Pieters op social media volgt, kan het niet zijn ontgaan: ze wint de een na de andere prijs. Ze staan allemaal te pronken op haar bureau dat uitzicht heeft over Overvecht.

Door Sterre ten Houte de Lange

UTRECHT - Voor haar afstudeerfilm van de HKU 'De liefde is alles hè' ontving ze in 2014 de Steenbergen Stipendium publieksprijs. De film gaat over haar grootouders, die al achtenzestig jaar samen zijn. Na haar afstuderen werkte ze de film verder uit. Voor die tweede versie kreeg ze in 2017 de publieksprijs op het internationale debuutfestival Scenecs en de Best Short Documentary op het Around international Filmfestival Berlin'. "Daar was ik zo blij mee! Ik had zo hard gewerkt dat ik bijna overspannen was. Er waren een paar dingen niet gelukt, zoals op het IDFA (Internationaal Documentary Filmfestival Amsterdam, red.) komen. Dus dit was een fijne beloning." Ze vervolgt: "Na het succes van 'De liefde is alles hè', dacht ik 'oh jee misschien is dit het wel en ga ik nooit meer iets mooi maken."' Maar voor de film 'Kielzog', die ze vorig jaar samen met Jesse de Vries maakte, won ze het Paradepaardje en Best Director of Photography van het Nieuwe Filmers Film Festival.

Ook het bewijs dat 'De liefde is alles hè' in het Louis Hartlooper Complex heeft gedraaid en het certificaat dat ze de schoolfotograaf is staat op haar bureau. Carilijne kan er wel om lachen: "Ik hou van diploma's en medailles. Dat had ik vroeger al met turnen. Met mijn vwo-diploma ben ik terug gegaan naar mijn basisschool juf, die me in groep acht een vmbo-advies had gegeven. Maar het meest gelukkig word ik als mijn werk mensen raakt. Dat zorgprofessionals me mailen dat ze na het zien van mijn film anders naar hun werk gaan. Of dat mensen vertellen dat ze met meer liefde naar hun partner kijken. Dat is het mooiste wat er is."

"Soms vergeet ik dat. Daarom heb ik alle reacties verzameld. Als ik het even niet meer zie zitten lees ik de reacties terug. Toen ik in de put zat toen ik niet geselecteerd was voor het IDFA, hielpen die reacties om mezelf weer te herpakken. Mijn doel is namelijk om mensen te raken. Niet door ze te shockeren, maar door verwondering of herkenning. Ik wil laten zien hoe mooi en belangrijk de liefde is. Los van religie of afkomst of status. Gewoon in het dagelijkse samenleven. Die sfeer hoop ik ook bij mijn volgende projecten over te brengen."

Carilijne werkt nu aan een documentaire over Texelse ondernemers. Hopelijk met steun van het IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Met de foto-expositie 'Nieuwe Liefde 2018' staat ze van 12 mei tot 3 juni op de Nobelstraat 12. De film 'De liefde is alles hè' is te zien op 2doc.nl.

Meer berichten