Holland Baroque introduceert Alexander Weimann

Muzikale ontmoeting Holland Baroque introduceert geregeld nieuwe solisten in Nederland, zoals eerder de Canadese violiste Aisslinn Nosky en de Poolse pianist Leszek Mozdzer. Dit keer is dat klavecinist en dirigent Alexander Weimann. Als artistiek leider van het Pacific Baroque Orchestra (Vancouver) beweegt hij zich in de Verenigde Staten en Canada. Weimann is een musicus die, ver verwijdert van de bakermat van de oudemuziekbeweging in Europa, meesterlijk musiceert in 'de nieuwe wereld'.

Tineke Steenbrink: 'Ronddolen in archieven doen we graag. Zo groeven we The Fall of Jericho op. De partituur ziet er veelbelovend uit en de thematiek is actueel. Ook lijkt het stuk een spannende tegenhanger van het veel bekendere Dixit Dominus te kunnen zijn. Er heeft echter nog geen noot geklonken. We kunnen dus nauwelijks wachten om met de repetities te beginnen. De eerste klanken gaan ons vertellen hoe hard de muren zullen vallen.'

Holland Baroque en Cappella Amsterdam deelden vaker het podium. Nu staan Dixit Dominus van Händel en de Nederlandse première van The Fall of Jericho van zijn tijdgenoot William Hayes op het programma. De schitterende solisten zijn zangers van wereldformaat. Op vrijdag 13 april gaf Xavier Vandamme, voorafgaand aan het concert, een college over de exotische oorsprong van Engelse muziek en de mythevorming daar omheen. Op vrijdag 20 april geeft musicoloog Philip Ruitenberg een inleiding voorafgaand aan het concert in Utrecht.

AvroTros zendt het concert live uit op vrijdag 20 april vanuit TivoliVredenburg Utrecht.

Meer berichten