Geslaagd Vrijheidscollege door Afshin Ellian

In samenwerking met tien Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een publiek op de been voor deze fundamenten van onze rechtstaat en democratie. De colleges zijn tussen maandag 12 maart en zaterdag 5 mei.

UTRECHT - Afshin Ellian sprak donderdag 12 april over de vrijheid in een weerbare democratie. Hij besprak tijdens het Vrijheidscollege de relatie tussen de weerbare democratie en vrijheid: 'Hoe kan de democratie worden beschermd zonder de opheffing van vrijheid en democratische rechten'.
Afshin Ellian is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en Wetenschappelijk Directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Ellian studeerde in 1996 af in internationaal publiekrecht, strafrecht en filosofie aan de Universiteit van Tilburg waar hij in 2003 ook promoveerde. Hij schrijft columns voor onder meer Elsevier.nl en publiceerde artikelen in The Wall Street Journal en Le Figaro. Van zijn hand verschenen twee dichtbundels: 'Verrijzenis van Woorden' en 'Mensenherfst'.

Vier vrijheden, de 'Four Freedoms' van Roosevelt
Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de 'State of the Union' uit, de jaarlijkse troonrede van het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de 'Four Freedoms' rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iederen ter wereld gelden en die nog steeds actueel zijn: de freedom of fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship.

Meer berichten