Podiumgesprek: 'Een streep door discriminatie'

De afgelopen jaren is discriminatie in Utrecht alleen maar toegenomen, van elf procent in 2009 naar vijftien procent in 2016. Er wordt door de gemeente veel geld, tijd en energie geïnvesteerd in een anti-discriminatieagenda. Maar is dit wel voldoende? En bij wie moeten er eigenlijk begonnen worden als dit probleem opgelost moet worden?

UTRECHT - De conclusie van het Podiumgesprek 'Gekleurd Utrecht niet welkom' vorig jaar was duidelijk: er gebeurt niet genoeg. Wat is nodig om discriminatie te stoppen? Met die vraag gingen de organisatoren van het Podiumgesprek de stad in, samen met onder andere ASHA, U2B-Heard!, Artikel 1 Midden Nederland, Al Amal en de Bibliotheek Utrecht.

Ideeën en oplossingen

Die gesprekken leverden veel nieuwe ideeën en oplossingen op: van cultuursensitief onderwijs tot aan het stimuleren van diversiteit overal in de stad, van het opstellen van zwarte lijsten voor bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie tot het inzetten van ervaringsdeskundigen bij organisaties waar het aan diversiteit ontbreekt.

Wie is aan zet?

Tegelijkertijd keerde in die gesprekken telkens één vraag terug: wie is er als eerste aan zet: de bedrijven, de scholen en de gemeente, of de Utrechters die zich gediscrimineerd voelen?

Invechten

Er klonken tegenstrijdige geluiden. De mensen die zich gediscrimineerd voelen zijn slachtoffer, maar krijgen tegelijkertijd vaak te horen dat ze zich maar in moeten vechten. Doorgewinterde ondernemers met een migratieachtergrond vertelden tijdens een van de gesprekken dat jongeren met dezelfde achtergrond niet 100 procent, maar 300 procent moeten geven als ze op zoek gaan naar een baan of stage. Daar waren veel aanwezige jongeren het niet mee eens: 'We zijn toch allemaal gelijk? Waarom moet ik meer mijn best doen dan een klasgenoot met Nederlandse roots?'

Straffen

Zouden mensen die worden gediscrimineerd dan niet meer gesteund moeten worden, door hard op te treden tegen iedereen die zich schuldig maakt aan discriminatie? Diverse ervaringsdeskundigen op het gebied van discriminatiebestrijding vinden dat wel. Zij vinden dat we meer moeten doen dan alleen het erkennen van discriminatie. Bedrijven waarvan er meerdere klachten van discriminatie gegrond zijn verklaard worden zelden gestraft, stellen zij, waardoor aangifte doen nauwelijks helpt. Dat zou zo snel mogelijk moeten veranderen.

Debat

Het onderwerp leeft en is te belangrijk om te laten liggen. De vragen hierover moeten beantwoord worden en de nieuwe ideeën en oplossingen besproken worden. Dat wordt gedaan op woensdag 11 april tijdens het Podiumgesprek 'Een streep door discriminatie'. Iedereen is welkom vanaf 19.00 in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2) in Overvecht.

Meer berichten