Verdwijnt naam 'De Uithof' voorgoed?

De naam 'De Uithof' voor de universiteitscampus moet na meer dan 50 jaar helemaal geschrapt worden en plaatsmaken voor 'Utrecht Science Park'. Dat vinden de aldaar gevestigde instellingen en bedrijven. Vrijdag sprak ook de gemeente haar steun hiervoor uit.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - De naam 'De Uithof', ontleend aan een 17e-eeuwse kloosterboerderij, is na vijf decennia gebruik een begrip. Toch kleven er volgens USP-directeur Jan Henk van der Velden nadelen aan de naam. Deze draagt niet bij aan een internationale uitstraling, dateert uit de tijd dat het alleen een universiteitscentrum was, en wordt bovenal geassocieerd met een kale en winderige uithoek, ver van de stad, het tegendeel van de beoogde verbinding met de stad.

Liever ziet men een naam die de lading dekt, verwijst naar 'nauwe samenwerking' en die internationaal te begrijpen is. Maar waarom niet 'Utrecht Science Park De Uithof', zoals ook op veel borden staat? Dat biedt het Park ook nog een Nederlandse, voor Utrechters uitspreekbare naam. Te lang voor voortdurend gebruik, vindt Van der Velden. Het naast elkaar gebruiken van twee namen blijft halfslachtig, daarom wil hij helemaal af van 'De Uithof', ook op bus of tram. "Ik ben nu veel tijd kwijt om uit te leggen dat het USP meer is dan een universiteitscentrum". De gemeente steunt de redenering, maar benadrukt dat er eerst onderzoek plaatsvindt naar het draagvlak in de stad voor zo'n uitsluitend Engelse aanduiding.

Meer berichten