Utrechtse jeugd moet de auto uit, de fiets op!

Kinderen krijgen steeds minder vaak van huis uit mee hoe ze moeten fietsen. Doordat ouders het gevaarlijk op de weg vinden, nemen hun kinderen alleen vanaf de achterbank deel aan het verkeer. Hierdoor kunnen ze op twee wielen niet uit de voeten en blijven verkeersregels onbekend.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT – Voor Veilig Verkeer Nederland aanleiding de noodklok te luiden. Ook de Utrechtse fietsdocent Frans Moltzer spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Fietsen maakt kinderen zelfstandiger, zelfverzekerder en gezonder." Volgens Moltzer, die als docent van de Utrechtse Fietsschool verbonden is aan Fietsersbond, betekent jong geleerd, oud gedaan. "Begin zo vroeg mogelijk met loopfietsen en mijd zijwieltjes. Als kinderen stabiel kunnen loopfietsen, is de overstap naar zelfstandig fietsen snel gemaakt. Start op rustige plekken en tijdstippen. Ik geef mijn lessen meestal in het park. Als kinderen daar van het pad raken, komen ze veilig in het gras terecht. Ik daag ze vaak uit om even met één hand te sturen. Eerst twee tellen en snel kunnen ze al tien tellen of meer met een losse hand fietsen. Dat geeft veel vertrouwen in het beheersen van de fiets." Daartoe is het ook van belang kinderen goed te leren opstappen, stoppen en vooruit te kijken. Moltzer: "Hoe beter je vooruit kijkt, hoe stabieler je fietst!"

Als kinderen zonder (fiets)ervaring en vertrouwen deelnemen aan het verkeer, neemt het risico op ongevallen toe. Fietsdocent Frans Moltzer noemt het echter minstens zo gevaarlijk als ouders het verkeerde voorbeeld geven. "Ik zie vaders en moeders zo vaak bellend op de fiets, terwijl de kinderen achter ze rijden en dus totaal niet in de gaten worden gehouden. Ik adviseer altijd het 'veulentjes principe'; laat een jong kind voor je rijden en fiets er zelf schuin aan de linkerkant achter. Zoals een merrie over haar veulen waakt. Het kind heeft op deze manier nog wat ruimte om te slingeren, terwijl de ouder het achteropkomend verkeer afdekt." Bij een goede verkeersopvoeding staat de veiligheid van de kinderen voorop. "Regels zijn er om de veiligheid te bevorderen", benadrukt Moltzer, die ook waarschuwt voor overbezorgdheid. "Ik heb wel eens les gegeven aan kinderen die niet konden fietsen omdat hun ouders overbezorgd waren. Hierdoor konden ze hun kinderen tijdens het fietsen letterlijk niet loslaten. Leren fietsen is ook de kunst van het loslaten. Hoe hard het ook klinkt; daarbij hoort soms een kleine valpartij."

Meer berichten