Houdt de lijn vrij! moet helpen het bewustzijn in de samenleving over geleidelijnen te vergroten.
Houdt de lijn vrij! moet helpen het bewustzijn in de samenleving over geleidelijnen te vergroten. (Foto: Vereniging Bartiméus Sonneheerdt)

Blinden en slechtzienden willen veilig over straat kunnen in Utrecht

De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking hebben de campagne 'Houd de lijn vrij!' opgezet. ProRail en NS zetten zich al jaren in om zelfstandig reizen voor mensen met een beperking zo veilig en eenvoudig mogelijk te maken. Deze campagne moet helpen het bewustzijn in de samenleving over geleidelijnen te vergroten.

UTRECHT - Geleidelijnen. Een vrij onbekend woord. Maar voor blinde en slechtziende mensen zijn geleidelijnen een begrip. Het zijn de geribbelde tegels die liggen op stations, bij bushaltes, openbare gebouwen en verkeerspunten. Wie een visuele beperking heeft kan zich dankzij de geleidelijnen, die als oriëntatiemiddel dienen, veiliger en makkelijker verplaatsen. Geleidelijnen helpen bijvoorbeeld de trap naar het perron te vinden, of het punt waar veilig kan worden overgestoken. Dit kan niet altijd met een gerust hart. Er staan namelijk regelmatig obstakels, zoals koffers, fietsen en mensen op de ribbeltegels. Dat levert voor de gebruikers gevaarlijke situaties en hinder op. De lijnen op perrons liggen vaak dichtbij het spoor. Als een blinde of slechtziende van die lijn moet afwijken, kan die dus in de problemen komen. Daar komt bij dat de obstakels zelf een gevaar kunnen vormen, als ze niet direct met de taststok te herkennen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de laadklep van een vrachtwagen. De taststok gaat daar onderdoor, waardoor gebruikers tegen de laadklep kunnen lopen. Omdat de lijnen een belangrijk oriëntatiemiddel zijn, kan een blind of slechtziend persoon door de obstakels gedesoriënteerd raken, verdwalen of zelfs verongelukken. Kortom: het is tijd om de functie van de geleidelijnen onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Dat gebeurt ook in Utrecht! Bij het grootste treinstation van Nederland liggen veel geleidelijnen. Het is dus belangrijk dat de Utrechters weten dat deze vrijgehouden moeten worden. 'Houd de lijn vrij!' Is dan ook de boodschap die in de week van maandag 9 tot en met zondag 15 april wordt verspreid in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Anouk van Bommel, Projectcoördinator Houd de lijn vrij! Tevens visueel beperkt en woonachtig in Utrecht: "Ik maak elke dag gebruik van de geleidelijnen en ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij. Daarom ben ik heel blij mee te kunnen werken aan deze campagne. Ik wil veilig over straat kunnen!" Als waarschuwing zullen naast de geleidelijnen rond Utrecht Centraal gedurende de campagneweek stickertegels worden geplakt. Op de sticker staat een persoon die met een taststok over de geleidelijn loopt, met het woord 'Vrijhouden' ernaast. Een duidelijke boodschap aan iedereen.

Meer berichten