De kinderen van basisschool De Notenboom onthullen de prullenbakken samen met de studenten van de opleiding Bestuurs- en Wetenschapsorganisatie. Foto: Ghislaine Cobet
De kinderen van basisschool De Notenboom onthullen de prullenbakken samen met de studenten van de opleiding Bestuurs- en Wetenschapsorganisatie. Foto: Ghislaine Cobet (Foto: Ghislaine Cobet)

Scholieren versieren prullenbakken

Op woensdag 7 maart onthulden de kinderen van basisschool De Notenboom feestelijk hun versierde prullenbakken. Dit project is een idee van stichting 'Move' die dit jaar samenwerkt met de studenten van de opleiding Organisatie- en Bestuurswetenschap in Utrecht.

Door Ghislaine Cobet

UTRECHT - De ochtend begint met een PowerPoint presentatie voor de ouders. Om 12.30 uur staat het plein vol met enthousiaste kinderen en hun ouders. Ze kunnen haast niet wachten tot ze het witte doek van de bestickerde prullenbak mogen verwijderen. Om 13.00 uur is het dan zo ver, de officiële onthulling. Er wordt door één van de leerlingen een speech gegeven over het project en er worden van alle kanten foto's gemaakt. De trots is van de gezichtjes te lezen. In totaal zijn er vijf prullenbakken versierd en na de onthulling lopen de kinderen, samen met een aantal ouders, een route door de wijk.

Bij terugkomst staat de koffie en thee klaar. Voor de kinderen is er fris met wat lekkers als beloning voor hun inzet. Het project is een idee van 'Move', een stichting die kinderen uit minder bedeelde wijken koppelt aan studenten. In een kortlopend project leren zij elkaars leefwereld kennen en bedenken ze hoe ze hun buurt kunnen verbeteren.

Dit keer zijn de groepen 5 tot en met 8 gekoppeld aan vijf studenten van de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. De vijf studenten hebben zich vrijwillig opgegeven voor het Move-project. "Ik ben secretaris en communicatie, Gijsbert is de voorzitter, Nienke is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de kinderen en Willemijn en Marieke verzorgen de les opzet", zegt Afra. "We zijn rondjes door de wijk gaan lopen en we kwamen heel veel afval tegen", zegt Fatima uit groep 8. Samen met de studenten zijn ze gaan brainstormen en zo op het idee gekomen om stickers te ontwerpen. "Ieder groepje had een eigen taak. Eén groepje moest de speech voorbereiden, anderen moesten versieren, ontwerpen of tijdens de onthulling vertellen waar het project over gaat", zegt Lizzy, één van de kinderen uit groep 7.

Om elkaar beter te leren kennen zijn de kinderen van de basisschool een dagje naar de Universiteit gegaan en hebben daar allerlei activiteiten gedaan. De kinderen kregen de opdracht om een toren te bouwen van marshmallows en spaghetti stokjes op een dusdanige manier zodat er een schaar op kon balanceren. Ook werd er een kijkje genomen in de grote hoorcollegezaal waar de directeur een praatje heeft gegeven. De kinderen hopen dat iedereen zijn afval voortaan in de mooi versierde prullenbakken gooit. "Onze wijk ziet er nu echt veel vrolijker uit", zegt Dyoniza uit groep 8 met een lach van oor tot oor.

Meer berichten

Shopbox