Ramona Deinum: 'In een traject van een half jaar worden finalisten klaargestoomd voor de verkiezing van Mrs Netherlands Universe'Foto: Johan Morgenstond
Ramona Deinum: 'In een traject van een half jaar worden finalisten klaargestoomd voor de verkiezing van Mrs Netherlands Universe'Foto: Johan Morgenstond (Foto: Coby van Geffen)

Contest: Beauty Queen met inhoud

In juni staat de Utrechtse Ramona Deinum in de finale van van de 'Mrs Netherlands Universe 2018' verkiezing. "Er is een enorme deur voor me opengegaan, ik ben heel benieuwd waar het naar leidt!" Want als ze die finale wint, gaat het avontuur gewoon verder, dan vertegenwoordigt ze Nederland bij 'Mrs Universe', een verkiezing waaraan wereldwijd 84 landen meedoen.

UTRECHT - Een Beauty Queen met inhoud, daar draait het om bij de Mrs Netherlands Universe verkiezing. Anders dan bij de reguliere missverkiezing staat deze open voor vrouwen boven de 24 jaar of vrouwen van 18 jaar en ouder die getrouwd zijn en/of kinderen hebben.

Ramona Deinum: "Vandaar dat Mrs. Om onderscheid te maken met de missverkiezingen is er bijvoorbeeld geen bikinironde. De bedoeling is juist er een andere draai aan te geven en te laten zien dat een beauty contest meer inhoudt. Dit jaar staat 'stop huiselijk geweld tegen vrouwen' als goed doel centraal."

In een traject van een half jaar leren de finalisten poseren, zichzelf presenteren en op een catwalk lopen. En ze worden ook getraind in zakelijke vaardigheden. De jury oordeelt op basis van opdrachten die de finalisten in de loop van een half jaar uitvoeren. Zo wordt hun zakelijk instinct getest door deelnemers sponsoren te laten zoeken. Ook maken ze een campagnefilm waarbij de jury de boodschap over huiselijk geweld beoordeelt en kijkt wat ze van de inhoud weten. En in plaats van de bij missverkiezingen gebruikelijke bikinironde ontwerpen, kopen en/of maken deelnemers een nationaal kostuum dat wordt beoordeeld op creativiteit.

Deinum: "Daarnaast is er een vrijwillige opdracht waarvoor ik, samen met twee kerken, dames- en kinderkleding en babyspullen inzamel voor Moviera, een organisatie in Utrecht die zich inzet voor het voorkomen, bestrijden en stoppen van huiselijk geweld."

Afgelopen november las Ramona een oproep voor Mrs Netherlands Universe en het sprak haar meteen aan. "Als kind droomde ik ervan 'Miss World' te worden, dat leek me geweldig, al die mooie jurken, dat goud en glitter. Later realiseerde ik me de vergankelijkheid van uiterlijk en het belang van kennis en wilde ik vooral 'wijs' worden, want wijsheid blijft."

Ze deed een hbo-opleiding, gevolgd door een universitaire studie waarin ze de wetenschap 'ontdekte' en professor wilde worden. In het crisisjaar 2010 verhuisde ze naar Utrecht omdat er in het noorden geen werk was. En verloor haar hart aan de stad. "Net als bij de Mrs Netherlands Universe verkiezing doet het er hier niet toe hoe oud je bent. Utrecht is een bruisende stad voor alle leeftijden."

Meer berichten

Shopbox