Daniel Strausser geeft de workshops 'het oude yogapad in modern leven' Op het jubileum is een diversiteit aan yogastijlen, de Wim Hofmethode, klankschalenconcert, dans en Indiase klassieke muziek. (foto pr)
Daniel Strausser geeft de workshops 'het oude yogapad in modern leven' Op het jubileum is een diversiteit aan yogastijlen, de Wim Hofmethode, klankschalenconcert, dans en Indiase klassieke muziek. (foto pr) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Yogapioniers houden open huis

Yogadocenten en -liefhebbers opgelet! De Vereniging Yogadocenten Nederland viert haar 40- jarig jubileum en nodigt leden en niet leden uit om te genieten van een bijzonder programma.

Elspeet - ,,We hebben een mooi gevarieerd aanbod met een diversiteit aan yogastijlen op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei met grote namen uit binnen- en buitenland. Onze buitenlandse gastdocenten zijn Daniel Strausser uit Thailand, David en Jurgen uit Zuid-Afrika, Swami Ma Tripurashakti Bharati, Alberto Paganini en John Marchand. Schrijfster Stine Jensen opent op vrijdag. Deze dag staat ook open voor niet-leden. De zaterdag is alleen voor docenten van onze vereniging. De locatie is Mennorode in Elspeet", zegt Astrid Eijgenberger uit Maasbommel, secretaris van de organiserende commissie.
De oeroude kennis van yoga landde eind jaren '60 begin jaren '70 in Nederland en werd toen door velen gezien als een 'geitenwollen sokken hobby'. Yogadocente Margriet van Kampen uit Zwolle lacht als ze eraan terugdenkt. ,,Toen ik in 1971 begon hadden ze geitenwollen sokken aan en een witte India outfit. Nu zijn het strakke pakjes met een Ohm teken of andere 'bedrijfskleding'. Er is nog een andere ontwikkeling gaande. Yoga is meer geïnstitutionaliseerd. Het is een hype geworden, zeer commercieel. Van de andere kant zie ik ook wel de noodzaak als je er fulltime van moet bestaan."
De Vereniging Yogadocenten Nederland staat voor professionaliteit en kent een gedegen structuur. Alleen bij de VYN aangesloten opleidingen krijgen het 'keurmerk' van de vereniging. Maar voor ze het traject ingaan, worden ze eerst grondig aan een inspectie onderworpen door de toetsingscommissie. Een opleiding duurt meestal 3 tot 4 jaar. Na het behalen van hun diploma moeten de docenten elk jaar hun bijscholingspunten halen. Sascha Pfeifer uit Vlissingen, lid van de toetsingscommissie: ,,Het is moeilijk om kwaliteit te waarborgen in een zeer commercieel yogalandschap waarin sommigen weglopen met de oeroude yogakennis door deze te veranderen. Hierdoor verwatert het. Kijk maar naar de nieuwe yogastijlen en het vermengen van yoga met andere zaken."
Voor Margriet van Kampen, beoefenaar van het eerste uur, is Yoga een levenskunst waarbij je enige instrument lichaam en geest is. ,,Ik begon vanwege gezondheidsproblemen. Toen werd het ook een levensbeschouwing daarna ging ik langzaamaan de diepte in: ontdekte mezelf. Uiteindelijk was het resultaat een enorme liefde voor de natuur en het leven zelf."
Inschrijven:
www.yoganederland.nl

Meer berichten

Shopbox