Wethouder Victor Everhardt ziet werkloosheid dalen maar eenzaamheid onder ouderen toenemen. Eigen foto
Wethouder Victor Everhardt ziet werkloosheid dalen maar eenzaamheid onder ouderen toenemen. Eigen foto (Foto: Roberto Cancian)

Gezondheid Utrechters verbetert, maar er blijven verschillen

Afgelopen maandag presenteerde wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid, tijdens het VMU – Symposium in Castellum Hoge Woerd het Gezondheidsprofiel 2018. Aan de hand van signalen, cijfers met daarbij de nodige uitleg, werd de gezondheid van Utrechters uitvoerig in beeld gebracht.

Door Roberto Cancian

UTRECHT - "Eens in de vier jaar maken we de balans op in het Utrechts gezondheidsprofiel. We verzamelen niet alleen de cijfers, maar zoeken in gesprekken met inwoners en professionals ook naar het verhaal achter de cijfers", zei Everhardt. "Over het algemeen gaat het goed met de gezondheid van de Utrechters. Acht op de tien volwassenen en negen op de tien kinderen voelen zich gezond, de gemiddelde levensverwachting in Utrecht stijgt." Maar waar de wethouder zich wel zorgen om maakt, is eenzaamheid. "Die is in Utrecht toegenomen, wat zit hierachter? Is het meer geworden of durven ze er meer voor uit te komen. Veel zorgorganisaties zijn laagdrempelig, tussen veel partijen in de stad is een goede samenwerking. Het is goed om stil te staan bij wat goed gaat, maar ook bij deze signalen. We moeten gezondheid niet klein houden, vaak komt er veel bij kijken. Hoe mensen mee doen op hun werk, wat is hun intrinsieke motivatie en heeft men bijvoorbeeld met schuldenproblematiek te maken. Een aantal pijlers komt in het gezondheidsprofiel naar voren; armoede, vraagstukken over schulden, gezonde leefstijl en eenzaamheid. Mensen kunnen ook zelf gedrag aanpakken", geeft Everhardt aan.

Zelf wil hij ook op zijn gezondheid letten. "Ik heb een drukke baan, dan is het belangrijk om veel aandacht aan je voeding te geven. Ook sport ik om stress tegen te gaan en dan bij voorkeur door te fietsen en te schaatsen. Het is goed om je mentaal te ontspannen en in beweging te blijven." Zijn aandacht blijft hij houden voor heel Utrecht. "Voor alle mensen die hier wonen, werken of die onze stad bezoeken, wil Utrecht een gezonde stad zijn. Wij willen onze ambitie waar maken met de Volksgezondheidsmonitor door continu in kaart te brengen hoe de gezondheid zich in Utrecht ontwikkelt." Die is in vergelijking met andere grote steden gunstig. Utrechters hebben vaker een gezondere leefstijl, die past bij een relatief groeiende, jonge bevolking met steeds meer hoogopgeleiden.

Meer berichten

Shopbox