Ook op landgoed Stoutenburg is de ijsvogel te spotten. Foto: Eddy Kuis
Ook op landgoed Stoutenburg is de ijsvogel te spotten. Foto: Eddy Kuis (Foto: Eddy Kuis)

Acht ijsvogel hotspots bij Utrechts Landschap

IJsvogels hebben dankzij de storm van 18 januari meer nestmogelijkheden gekregen in de natuurgebieden van Utrechts Landschap. De vele omgevallen bomen bieden ijsvogelpaartjes meer mogelijkheden om hun nest tussen de wortels van de bomen uit te graven. Dat komt goed uit, want het broedseizoen van de ijsvogel start deze maand.

Nestjes

"IJsvogels nestelen in de provincie Utrecht in de buurt van stromend en stilstaand water, met langs de oever enkele struiken en bomen," aldus boswachter Joris Hellevoort. "Ze gebruiken overhangende takken als uitvalsbasis voor hun zoektocht naar voedsel, kleine visjes en waterinsecten. Hun nesten maken ze tussen de wortels van bomen door tunnels te graven, soms wel een halve meter diep."

Acht ijsvogel hotspots

Hellevoort: "De winter is bij uitstek de periode waarin de ijsvogel het best te zien is. Met weinig tot geen blad aan bomen en struiken is deze opvallende oranje-blauwe verschijning nog sneller waar te nemen. Toch is dat geen garantie om de ijsvogel ook daadwerkelijk te spotten." Om de kans te vergroten heeft Utrechts Landschap de hotspots van de ijsvogel in kaart gebracht. De kaart met acht ijsvogel hotspots is te downloaden via www.utrechtslandschap.nl. Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en erfgoed in provincie Utrecht.

Meer berichten