Foto: Jan van Stipriaan Luïscius

Spookhuis in The Wall heeft deuren gesloten

Griezelig stil was het al heel lang in dat deel van The Wall langs de A2 in Utrecht. Tót Dion Varossieau op het lumineuze idee kwam om er een spookhuis te bouwen. En aldus geschiedde: vier maanden heeft de attractie Halloween Nightmares gedraaid. Dion en zijn collega's rekenden op 18.000 bezoekers, maar het werden er ruim 30.000. Het succes brengt een vreugdegilletje teweeg bij de man die de attracties bedacht.

Door Jan van Stipriaan Luïscius

UTRECHT - Dion Varossieau, het creatieve brein achter Halloween Nightmares: "Ik denk dat de mensen zijn uitgekeken op standaarduitjes. Die zijn óók leuk, maar met het spookhuis voegen wij er nog wat extra's toe." Het extra element is de angst of de schrikreacties die je ondervindt als je van de ene naar de andere kamer (25 in totaal) loopt.

Bezoekers stuiten op verminkte poppen, beenderen, half open doodskisten, griezelige clowns en spinraggen. En griezelige acteurs, die soms erg dichtbij staan. Bordjes met 'nooduitgang' zijn noodzakelijk, voor hen die het niet meer aan konden. Halloween Nightmares is inmiddels gesloten. Of het 'grootste spookhuis van de Benelux' (citaat van organisatie) eind van het jaar terugkomt, weten Dion en medeorganisatoren nog niet. "In potentie komt er wel een deel twee. The Wall is in principe een goeie locatie, maar misschien kijken we ook wel een deurtje verder."

Wat ook tot extra aantrekkingskracht leidde, waren de waarschuwingen op de website. Bezoekers mochten niet lijden aan epilepsie, zwangere vrouwen waren niet welkom, mensen met hartklachten ook niet, evenals mensen die niet tegen bloed konden. Eén keer leidde het spookhuis tot de komst van een ambulance: een vrouw kon hyperventilatie niet onderdrukken. De organisatie belde 112, maar het ambulancepersoneel kon de bezoekster ter plekke helpen.

"Iedereen reageert anders op angst. Soms vallen mensen flauw, dat is ook gebeurd, anderen plassen in hun broek. Als je goed nadenkt, besef je dat het nep is, maar zo werkt het bij een spookhuis niet. Alles gaat zó snel en de griezelige elementen zijn dusdanig neergezet, dat je eigenlijk geen tijd hebt om na te denken", aldus de creatief directeur, die zich de rest van het jaar bezighoudt met het ontwerpen van schoenen voor bekende Nederlanders.

De bezoekers waren in meerderheid mensen die van griezelen houden, zegt Dion. "Het thema horror spreekt hen aan." Wie zéker affiniteit met horror moesten hebben, waren de acteurs. Zo'n dertig stuks gemiddeld waren er actief.

Voor wie eind van het jaar de bezoekers de stuipen op het lijf wil jagen, kan zich nu al aanmelden via www.halloweennightmares.nl

Meer berichten

Shopbox