De oplevering van de Uithoflijn is enorm vertraagd. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn
De oplevering van de Uithoflijn is enorm vertraagd. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn (Foto: Projectorganisatie Uithoflijn)

Uithoflijn: Gedeputeerde stapt op en raad debatteert

Het debacle rond de Uithoflijn – 1,5 jaar vertraging en 84 miljoen extra kosten – heeft zijn eerste slachtoffer geëist. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof hield na de vele kritiek op de provincie nog voor het geplande debat in Provinciale Staten afgelopen vrijdag de eer aan zichzelf.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - Een dag eerder belegde de Utrechtse raad een spoeddebat over de kwestie. Verschillende partijen verbaasden zich erover dat wethouder Van Hooijdonk de vertraging en overschrijding pas zo laat zag aankomen. De symbolische lichten die de voortgang aangeven stonden immers nog heel lang op groen of hooguit op een voorzichtig geel. De wethouder hield vol dat na lang te hebben kunnen bijsturen voor haar het keerpunt ook pas na de zomer van 2017 lag en zij toen de raad direct heeft geïnformeerd. De PvdA vond het bevreemdend dat twee zaken die een belangrijke rol spelen bij de huidige vertragingen, het veiligheidssysteem en de remise geen deel uitmaken van het project Uithoflijn. Samen met GroenLinks vond deze partij ook dat de grote financiële tegenvallers niet alleen uit publieke middelen moeten worden opgehoest, maar dat ook betrokken marktpartijen als bouwbedrijven hieraan moeten bijdragen. Zij zijn immers als uitvoerders en betrokken partners van de projectorganisatie dan wel in hetzelfde gebied werkzame partijen mede verantwoordelijk voor de vertragingen. Wethouder Everhardt zei met de bouwer van het Zuidgebouw te hebben afgesproken dat de Uithoflijn in dat deel van het stationsgebied absolute voorrang moet krijgen. Het college nam een breed gedragen motie over die opriep zolang de tram niet rijdt naar alternatieven te zoeken om de groeiende reizigersstroom op te vangen, zoals leenfietsen en extra bussen vanaf omliggende stations met een eventuele tijdelijke intercitystatus. Ook werd een motie aangenomen die opriep om een gezamenlijke begeleidingsgroep van gemeenteraads- en statenleden te creëren.

Meer berichten