Foto: Projectorganisatie Uithoflijn

Uithoflijn in Utrecht fors vertraagd tot eind 2019

2018 zou hét jaar worden van ingebruikname van de Uithoflijn, althans midden 2018, maar bekend was al dat dit niet doorging. Midden 2018 vanaf Vaartsche Rijn dan? Kan ook niet, blijkt nu. 2019 dan? Nou, op het nippertje, want pas vanaf december 2019 rijdt de eerste tram het volledige traject vanaf Utrecht Centraal, vanaf Vaartsche Rijn een weinig eerder: 'tweede helft 2019'.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - Wat is er aan de hand? Het oponthoud in het stationsgebied was toch niet nieuw? Allereerst moet worden gewacht op het beschikbaar komen van de grond in het stationsgebied en het aldaar plaatsen van een grondplaat op geheide palen om de verbinding met de remise in Nieuwegein tot stand te brengen.

De veiligheidssystemen langs de hele lijn en de overwegbeveiliging Koningsweg komen vertraagd gereed. Beide zaken vormen harde voorwaarden voor het starten van de nog een jaar lang durende tests onder strikte protocollaire condities. De trams moeten de remise kunnen bereiken voor onderhoud en alle tramstellen moeten erbij betrokken worden. Ook de veiligheidssystemen moeten na levering eerst nog enige tests ondergaan. Volgens Diane Marbus van de Projectorganisatie Uithoflijn is de stationsomgeving pas in het derde kwartaal van 2018 'doorrolbaar' zonder bovenleiding en enige tijd later volwaardig doorrijdbaar. Dan moeten de tests nog beginnen. Die duren lang omdat alles in tot in detail moet werken. Op een drukke lijn als deze kan men zich bij ingebruikname geen gebreken permitteren: "Alles moet dan in één keer goed gaan", aldus Marbus. De politiek, zowel in gemeente als provincie, reageert tamelijk onthutst op het vertragingsbericht, te meer daar er ook sprake is van 84 miljoen extra kosten. De gemeenteraad heeft een rapport waarin organisatie en aansturing van het project worden doorgelicht openbaar weten te krijgen. Dit toont een waslijst aan zwakke plekken, met name bij de provincie. Zo zijn eerdere adviezen onvoldoende opgevolgd waardoor 'een risico bestaat dat er een systeem wordt opgeleverd dat niet aan de eisen voldoet'. Dit betekent dat er tussentijds veel correcties nodig zijn die kunnen resulteren in 'aanvullende kosten en vertragingen'.

Meer berichten