De rapportuitreiking lokale omroep. Foto: Robert Oosterbroek/DUIC
De rapportuitreiking lokale omroep. Foto: Robert Oosterbroek/DUIC (Foto: Robert Oosterbroek/DUIC)

Adviescommissie Lokale Omroep: RTV-Utrecht beste keus

College en Raad kunnen het beste kiezen voor doorgaan met RTV-Utrecht als lokale omroep. Die heeft haar zaken net iets beter voor elkaar dan uitdager LOUS. Dat stelde de door de raad ingestelde adviescommissie-Bakker afgelopen donderdag.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - Echter, beide initiatieven voldoen aan de kwaliteitseisen, voegde men toe.

Commissievoorzitter Piet Bakker zei vooraf dat de tweestrijd, een tamelijk nieuw verschijnsel, al zijn meerwaarde bewezen heeft omdat het beide kandidaten heeft uitgedaagd met iets goeds te komen. Hoewel beiden daarin ook slaagden, was de keuze toch niet moeilijk. Op alle drie van de zeven punten waarop de kandidaten verschillend scoorden, kwam RTV-Utrecht als beste uit de bus. Zo had LOUS de veronderstelde behoeften van de bevolking minder goed weten te onderbouwen, had RTV-Utrecht de meest solide begroting, en ontbrak in het programmabepalend orgaan van LOUS nog een lid met migratieachtergrond. Op de vraag of een combinatie van beide geen logische uitkomst zou kunnen zijn, antwoordde Bakker 'helemaal eens', maar verwees ook naar de wet die dit niet toestaat, 'een prima regeling voor 1965'. De vraag of er niets te zeggen is voor een zelfstandige lokale omroep naast een provinciale, ontweek hij met een verwijzing naar het Rijk dat ook een combinatie als RTV-Utrecht mogelijk acht. 

Bij LOUS – overigens niet hetzelfde als DUIC hoewel er wel contacten zijn – spreekt men van een 'zeer teleurstellend oordeel'.  "Utrecht is hartstikke 'booming', dat verdient een ander geluid, geen Bingo FM", zegt LOUS-bestuurslid Charles Lansu. RTV-Utrecht heeft volgens hem de 5 belangrijkste gebeurtenissen van 2017 zo goed als gemist. LOUS wil innoveren met gepersonaliseerd nieuws en inzet van sociale media. Het stelt Lansu teleur dat de commissie niet naar innovatiekracht gekeken heeft, maar vooral naar formele en procedurele zaken als statuten en het kasboekje. Maar hij heeft nog hoop: 'wij hopen dat de gemeenteraad wel inziet dat de stad verandert en een eigen geluid verdient'. De grootste voorvechter van diversiteit in de ether, GroenLinkser Steven de Vries, laat echter weten vooralsnog voornemens te zijn het commissieadvies over te nemen, omdat hij als politicus niet wil oordelen over de vrije pers.

Lansu noemt dat voor democratisch gekozen politici een zwaktebod. LOUS geeft echter niet op. "Deze slag hebben we niet gewonnen, maar de strijd is nog niet voorbij". Zonder subsidie toch van start gaan acht hij niet realistisch. 

Bij de directie van RTV-Utrecht was nog niemand voor commentaar beschikbaar.
 

Meer berichten