Logo stadsbladutrecht.nl


Centraal Museum koopt 'een Maarten Baas'

Utrecht - Het Centraal Museum heeft het Ellingbuffet uit de Smoke series van Maarten Baas aangekocht. Het museum toont het werk vanaf vandaag tijdens de tentoonstelling Bye Bye De Stijl.
Maarten Baas behandelt iconische meubelontwerpen waaronder enkele Rietveld objecten, zoals de Rood-blauwe stoel en de Zigzagstoel op een iconoclastiche manier. Hij verbrandt de meubels en behandelt ze vervolgens, zodat ze hun vorm en stevigheid behouden. Dit paste hij ook toe op het Ellingbuffet, een ontwerp van Rietveld.
Het zogenaamde Ellingbuffet ontwierp Rietveld in 1921 voor de modelwoning in Spangen. Zijn vriend Piet Elling kocht het buffet, waarvan na een brand slechts de lade bewaard bleef.
Het buffet van Baas sluit goed aan bij de tentoonstelling Bye Bye De Stijl. Deze beroemde moderne kunstbeweging vierde in 2017 haar 100 jarig jubileum. Hedendaagse kunstenaars reageren in Bye Bye De Stijl op de kunststroming op een prikkelende en soms uitdagende wijze. Kunstenaars Marc Bijl, Barbara Visser en Eric van Lieshout hebben eveneens werken van Rietveld als uitgangspunt voor hun eigen ontwerpen gebruikt. Na de tentoonstelling is het werk te zien in de collectie-opstelling.

Meer berichten