Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Gemeente Utrecht

Toen in Utrecht: de tornado uit 1674 waarvan je de sporen nog steeds kunt zien

Dat de Domtoren en de Domkerk ooit één geheel vormden wist je als echte Utrechter natuurlijk al. Maar wist je ook dat een brute tornado daar een eind aan maakte in 1674?

Dat het hard kan stormen, hebben we deze week gemerkt in Utrecht . Maar de wind van afgelopen dinsdag en woensdag is een briesje als je het vergelijkt met de tornado uit 1674 die genadeloos toesloeg en grote delen van de stad verwoestte. Vandaag de dag – meer dan driehonderd jaar later – zijn de sporen van deze brute storm nog steeds te zien in ons stadsie. Waar we het over hebben? Het schip van de Domkerk! Of beter gezegd: het gebrek eraan.

Op de avond van 1 augustus 1674 veranderde onze stad in een kwartier tot in een ongelofelijke puinhoop. Gevels stortten ineen, bomen waaiden met wortel en al door de lucht en torenspitsen (bijvoorbeeld die van de Pieterskerk en de Jacobiteuren) sneuvelden. En ja, ook het schip van de Domkerk ging compleet ten onder. Weken na deze verwoestende storm lag de stad nog steeds in puin.

Werk aan de winkel voor onze stadsgenoten uit die tijd, zou je zeggen. Helaas was de realiteit iets gecompliceerder. Korte uitleg: Utrecht was zo platzak als het maar kon. Langere uitleg: twee jaar eerder werd de stad bezet door de Fransen. Zij dwongen Utrecht om enorme geldbedragen aan het Franse rijk te betalen. Bovendien werden er nog eens achtduizend soldaten ingekwartierd in de Domstad. Gelukkig duurde de bezetting niet lang, maar toen de Fransen op 23 november 1672 uit Utrecht vertrokken eisten ze nog wel even 450.000 gulden. Je begrijpt: Utrecht zat financieel helemaal aan de grond en dat zou nog even duren. Vandaar dat de herstelling van het Domschip niet betaald kon worden.

Komt dat schip er ooit nog?

Ook in de eeuwen die volgden is het schip tussen de Dom en de Domkerk niet meer in ere hersteld. Of dat ooit gaat veranderen? Wie weet… Anno 2018 is er een groep mensen die zich Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk (best een mond vol, ja) noemt. Je raadt het al: deze stichting wil kerk en toren weer met elkaar verbinden. Wat ons betreft zou het een historisch hoogtepunt zijn als dat zou lukken!

Dit artikel komt van indebuurt.nl/utrecht. Meer inspirerende verhalen over Utrecht lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten