Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Wout van der Horst

Laatste siersmederij van Utrecht is verhuisd

Utrecht - De smederij die sinds 1902 gevestigd was aan de Bemuurde Weerd OZ. 59 te Utrecht is verhuisd.

Het was een historische locatie, omdat de grootvader en zijn broer van der Horst, hier zijn gestart. Vanuit deze locatie werkten zij al aan opdrachten voor de Domtoren. Zoals : kandelaren, leuningen, sloten en de gehengen voor de deuren naar Florahof. Axel van der Horst werkte aan de Bemuurde Weerd sinds 1981 als zelfstandig kunstsmid. Inmiddels heeft Wout van der Horst, de zoon van Axel, ook voor het smeedvak gekozen. Wout volgde zijn opleiding smeden bij Mondra opleidingen te Andelst. De werkzaamheden breidden zich uit en de locatie in het centrum werd te klein en was voor het vrachtverkeer lastig te bereiken.

De oude smederij had een oppervlakte van 90 m2 dat is nu 400 m2. In het nieuwe pand is het smidsvuur nagebouwd zoals het was in het oude pand. Nu werken de 4de en 5de generatie smeden Van der Horst gezamenlijk in het huidige pand aan de Coloradodreef 26 te Utrecht.

Gezamenlijke projecten zijn: Restauratie hekwerk Goudestein te Maarssen, Kroonluchter Domtoren te Utrecht, Toegangspoort nieuwbouwproject Zijdebalen te Utrecht, Torenkruis met windvaan van de Jacobi kerk te Utrecht. Ander werk is te zien op hun website www.kunstsmid.com

Eward van der Horst, de jongste zoon van Axel, heeft zijn passie gevonden in het hout. Hij restaureert- en vervaardigt meubels. In het nieuwe pand heeft hij een eigen afgesloten werkplaats. De combinatie van hout en ijzer geeft een bijzondere mogelijkheid tot samenwerking. Zijn werk is te zien op de website www.meubelrestauratieutrecht.com.

Opening bedrijfspand kunstsmederij en meubelrestauratie op zaterdag 20 januari 2018 van 13.00 uur tot 17.00 uur. De officiële opening vindt plaats om 13.30 uur.

Meer berichten