Utrechter Gert-Jan van Zetten schreef het boek 'Vallen en doorrollen', over zijn leven met Duchenne.
Utrechter Gert-Jan van Zetten schreef het boek 'Vallen en doorrollen', over zijn leven met Duchenne. (Foto: Gert-Jan van Zetten)

Boek over spierziekte Duchenne: 'Vallen en doorrollen'

Utrechter Gert-Jan van Zetten, een 40plusser met Duchenne, schreef het boek 'Vallen en doorrollen'. De helft van de opbrengst van het boek gaat naar Spieren voor Spieren.

UTRECHT - In grappige en soms ontroerende verhalen deelt Gert-Jan zijn positieve kijk op het leven. Door zijn spierziekte zit hij in een elektrische rolstoel en heeft hij permanente beademing. Gert-Jan wil met het boek aan mensen laten zien hoe het is om met een beperking als Duchenne te leven. Een anekdote uit het boek: "Zonder problemen kwam ik met mijn voorwielen op de bovenkant van de drempel en zo stond ik dus op de drempel van mijn debuut in dit café. Maar tijdens de afdaling schoof mijn hand, met daarin de joystick van mijn rolstoel, zo naar voren dat ik zo ongeveer vol gas het café binnen kwam denderen.."

Toen Gert-Jan van Zetten vier jaar was werd bij hem, en zijn drie jaar jongere broertje André, Duchenne spierdystrofie vastgesteld. Bij deze aandoening werken de spieren in het hele lichaam steeds minder totdat ze uitvallen. Ondanks deze boodschap ging het gezinsleven gewoon verder. Gert-Jan ging naar school, speelde buiten, ging naar het voetbal en de Scouting. Sinds zijn tiende zit Gert-Jan in een rolstoel en vanaf 1993 aan de beademing. Zijn broertje leeft al 25 jaar niet meer, daarom is het boek aan hem opgedragen. Vallen en doorrollen is verkrijgbaar in iedere boekhandel. ISBN: 9789402166019.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden