Kaakchirurgen Joost Frenken (l) en Leander Dubois (r) in de ruimte van de Tandartsspoedpraktijk in het St. Antonius Utrecht.
Kaakchirurgen Joost Frenken (l) en Leander Dubois (r) in de ruimte van de Tandartsspoedpraktijk in het St. Antonius Utrecht. (Foto: St. Antonius Ziekenhuis)

Tandartsspoedpraktijk in het St. Antonius Ziekenhuis

Op 1 december 2017 opent in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht de Tandartsspoedpraktijk. Deze dienst is bedoeld voor patiënten met spoedeisende tandheelkundige klachten in de avond, nacht, weekenden en tijdens feestdagen. De praktijk is gevestigd op de afdeling Kaakchirurgie en Mondziekten van het ziekenhuis.

UTRECHT - De spoedpraktijk is een samenwerkingsverband tussen de tandartsen in de regio, de kaakchirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis en de Tandartsspoedpraktijk. Johan van den Bergh, kaakchirurg in het St. Antonius, is enthousiast over de komst van de spoedpraktijk. "Het is vergelijkbaar met een Spoedeisende Hulp die we al kennen, alleen nu gericht op tandklachten", zegt hij. "Als ziekenhuis faciliteren wij dit graag. Groot voordeel is dat er korte lijntjes zijn tussen de spoedpraktijk en het ziekenhuis. De kaakchirurgen draaien avond-, nacht- en weekenddiensten, dus zijn altijd bereikbaar. Voor telefonisch advies, maar ook om bij te springen als dat nodig is."
Ook Jan Willem Vaartjes, tandarts bij De Kliniek voor Tandheelkunde in Utrecht, is positief. "Ik ben blij met de komst van een dergelijk professionele partner, die ook nog eens een directe koppeling heeft met de afdeling Kaakchirurgie. Dat is voor de patiënt absoluut van meerwaarde. Ook voor ons als tandartsen in de regio is dit prettig. Het werken in de weekenden en op feestdagen is zeker voor het personeel in je praktijk vaak best lastig. Met de komst van deze praktijk hoeft dat niet meer."
Tandarts Reinder Oudega is een van de initiatiefnemers van de Tandartsspoedpraktijk, samen met econoom Christopher Wijsenbek. In de afgelopen vier jaar deden zij al ervaring op met deze werkwijze in het OLVG in Amsterdam. "Het enthousiasme is groot", aldus Oudega. "Ernstige pijnklachten of problemen aan het gebit of kaak na een ongeval, kunnen vaak niet wachten. Dan is het fijn als er een laagdrempelige en kwalitatief hoogwaardige voorziening is waar je snel geholpen wordt. Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is centraal gelegen, gemakkelijk bereikbaar en voorzien van alle faciliteiten om snel hulp aan patiënten te kunnen bieden. We werken nauw samen met de St. Antonius Apotheek, de kaakchirurgen en de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis." Volgens Oudega is er geen sprake van concurrentie. "Wij verlenen nadrukkelijk alleen spoedeisende hulp en verwijzen de patiënt altijd terug naar de eigen tandarts voor een eventuele vervolgbehandeling." Patiënten met spoedeisende tandklachten kunnen vanaf 1 december de Tandartsspoedpraktijk bellen via 0900-8602 om een afspraak te maken voor de avond, nacht en weekend.

Meer berichten

Shopbox