De artsen zitten aan een grote ovale tafel, hebben de beschikking over alle patiëntengegevens en toegang tot de patiënten-informatie (EPD) op ingebouwde displays. Foto: Jan de Groot
De artsen zitten aan een grote ovale tafel, hebben de beschikking over alle patiëntengegevens en toegang tot de patiënten-informatie (EPD) op ingebouwde displays. Foto: Jan de Groot (Foto: Jan de Groot)

Betere overlevingkansen dankzij Utrechtste samenwerking in RAKU

UTRECHT - Tumoren – zowel kwaadaardig als niet-kwaadaardig- in de slokdarm, maag, lever, galwegen en alvleesklier komen relatief weinig voor. Om ervoor te zorgen dat specialisten zich meer specialiseren in de behandeling hiervan en dus voor betere uitkomsten voor patiënten zorgen, is recent het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgezet. Binnen het RAKU werken drie ziekenhuizen samen om patiënten de beste zorg voor deze zeldzame tumoren te bieden volgens de nieuwste behandelmethoden.

Het RAKU is een samenwerking van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwgein, Meander Medisch Centrum Amersfoort en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Deze samenwerking heeft als doel: 'zorg dichtbij huis als het kan, verder weg als het moet'. Tot nu toe werden de behandelingen voor deze aandoeningen in alle drie de ziekenhuizen apart uitgevoerd. Met de nieuwe samenwerking zijn regionale teams gevormd van specialisten uit de drie ziekenhuizen die gezamenlijk zorgen voor alle patiënten met een bepaalde tumorsoort. De operaties per tumorsoort worden door regionale operatieteams in één van de ziekenhuizen uitgevoerd. "De regionale teamvorming is echt uniek. Hiermee zorgen we ervoor dat een vast team van specialisten alle patiënten met een bepaalde tumorsoort behandelen, wat onherroepelijk tot betere uitkomsten voor de patiënt zal leiden", aldus chirurg Quintus Molenaar.

Nadat bij een patiënt een diagnose is gesteld, wordt hij of zij besproken in het multidisciplinaire overleg en uitgenodigd op de aansluitende RAKU poli in het UMC Utrecht. Hierbij zijn alle zorgverleners uit de drie samenwerkende ziekenhuizen aanwezig. De zorgverleners en patiënt bespreken samen wat het best passende behandelplan is. Veel voorkomende leveroperaties worden in alle drie de ziekenhuizen verricht. Uitgebreide lever- en galwegoperaties en operaties voor maag-, slokdarm- en neuro-endocriene alvleeskliertumoren vinden in het UMC Utrecht plaats. De alvleesklieroperaties zijn gecentreerd in het St. Antonius Ziekenhuis. Als patiënten andere behandelingen nodig hebben dan een operatie dan krijgen ze die gewoon in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Het UMC Utrecht heeft een nieuwe overdrachtsruimte ontwikkeld waar moderne technologie slim wordt toegepast om de zorgverleners tijdens het multidisciplinaire overleg (MDO) optimaal te faciliteren. De artsen zitten aan een grote ronde ovale tafel, hebben de beschikking over alle patiëntengegevens en toegang tot de patiënten-informatie (EPD) op ingebouwde displays. Ook specialisten uit andere ziekenhuizen kunnen door middel van videoconferentie deelnemen.

Meer berichten

Shopbox