Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Clymathon

Utrechtse scholieren helpen klimaatminister tijdens Clymathon

UTRECHT - Op vrijdag 27 oktober gaan Utrechtse scholieren van basisschool De Cirkel, basisschool De 2e Marnixschool, basisschool De Nieuwe Regentesse en middelbare school International School Utrecht de uitdaging aan hoe zij het beste energie kunnen besparen op hun school en in hun wijk. Hun actie maakt onderdeel uit van een wereldwijde speciale hackathon, te weten de 'Climathon'. Deze Climathon vindt tegelijkertijd plaats in 120 steden wereldwijd met als doel gedurende 24 uur de klimaatproblemen van steden te hacken. Dit jaar vindt in een aantal steden ook de Young Climathon plaats, waaronder dus in Utrecht. 

Het toeval wil dat deze Nederlandse Young Climathon samenvalt met de benoeming van de eerste klimaatminister in Nederland. De scholieren willen graag hun ideeën delen met de nieuwe klimaatminister en hij is dan ook van harte welkom om aanwezig te zijn bij de Young Climathon. Zij willen graag hun leuke, nieuwe en slimme ideeën laten zien. 

De Climathon wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Aanjager is de Europese klimaatcommunity Climate-KIC. Deze streeft naar een 'zero-carbon' economie door overheden, onderwijs en ondernemers aan elkaar te verbinden. In de Climathon werken - naar analogie van een hackathon - slimme koppen, grote denkers, wetenschappers en whizzkids 24 uur lang aan concrete oplossingen voor het klimaatprobleem. In de Young Climathon editie werken scholieren een schooldag aan oplossingen. De 'volwassen' Climathon vindt die dag 24 uur lang plaats in The Green Village van de TUDelft.

De Young Climathon in Utrecht wordt in samenwerking met Stichting Technotrend georganiseerd. Samen met Climate-KIC bundelen zij alle ideeën tot een startnotitie Energiebesparing. Daar komen ook de wereldwijde ideeën bij. Dit presenteren zij in de loop van volgende week aan de klimaatminister. Op deze manier kan de minister echt aan de slag!

Meer berichten