Logo stadsbladutrecht.nl


Sushma Bhatti en Robin Izelaar slaan de soeplepels ineen en zijn klaar voor een leuke stadsactiviteit in Utrecht. Foto: Roberto Cancian
Sushma Bhatti en Robin Izelaar slaan de soeplepels ineen en zijn klaar voor een leuke stadsactiviteit in Utrecht. Foto: Roberto Cancian (Foto: Roberto Cancian)

Soep uit iedere hoek is lekker divers

Zaterdag 28 oktober slaan de sociaal makelaars van organisaties Vooruit, Welzaam, Me'kaar, Doenja en Wijk &Co de handen ineen door het gezamenlijk organiseren van de stadsactiviteit 'Soep uit iedere hoek'.

UTRECHT - "Utrecht is lekker divers, er wonen zoveel nationaliteiten en dat willen we op een ludieke manier onder de aandacht brengen. Soep is een universeel gerecht en kent diverse smaken", geeft projectleider Robin Izelaar van Vooruit aan. "Ik had het er met collega Margreet Hinfelaar over en zij had in het Duitse Berlijn ervaren dat er op iedere hoek soep te krijgen is en dat mensen op die manier makkelijk met elkaar in gesprek raken. Het leek mij een leuk idee dat hier ook te proberen. Soep raakt alle culturen, iedereen heeft zijn eigen verhaal met daarbij zijn eigen gedachte bij het maken van soep."

Vanuit de vijf organisaties zijn er vijf 'soeptrekkers'. Sushma Bhatti van sociaal makelorganisatie Me'kaar is één van hen. "Toen ik van het idee hoorde, was ik direct enthousiast. Juist met zijn alleen samenwerken, haalt de wijkgrenzen weg. Nu bestrijken we de hele stad Utrecht en uiteraard ook Vleuten/ De Meern en Leidsche Rijn. Buurtbewoners kennen die grenzen helemaal niet. Het is echt super leuk en ook leerzaam om op die manier mensen bij elkaar te brengen."

Robin Izelaar knikt en trappelt om zaterdag daadwerkelijk van start te gaan. "De projectnaam 'Lekker divers', is gekozen omdat wij allerlei soorten mensen bij elkaar brengen. Veel buurtbewoners hebben aangegeven dat zij soep gaan maken en dat voor een klein bedrag verkopen. Dit is echt je werk doen vanuit een andere invalshoek, maar zo leuk."

De soeptrekkers hebben allemaal soepmakers onder hun hoede. "Dit loopt dus niet in de soep", geeft Izelaar met een knipoog aan. Daar is de Palestijnse Zahia het mee eens. "Ik woon nu negen jaar in Utrecht. Toen ik hier net was en heel ziek werd tijdens mijn zwangerschap, verlangde ik naar het eten van thuis. Maar niemand kon dat voor me bereiden. Sinds enkele jaren kook ik de heerlijke Arabische gerechten niet alleen voor mijn eigen gezin maar ook voor anderen. Het eten zorgt voor verbinding tussen mensen en is een warm welkom voor nieuwkomers in de wijk. Samen eten doet goed, dan blijft de heimwee weg."

Zahia, die via 'Zahia's Oosterse Maaltijden' haar gerechten laat zien vertelt nog: "Ik kook met liefde en niet met mijn handen." Mensen die als soepmaker willen aansluiten kunnen op veel plekken in de wijk samenkomen op zaterdag 28 oktober tussen 12.00 uur en 14.00 uur. "Met een warm bakkie in je hand komen we met elkaar in gesprek", besluit Izelaar.

Meer berichten