Logo stadsbladutrecht.nl


Gasthuis Leeuwenbergh bestaat dit jaar 450 jaar. Dit jubileum wordt  gevierd met verschillende activiteiten.
Gasthuis Leeuwenbergh bestaat dit jaar 450 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten. (Foto: Leeuwenbergh)

Leeuwenbergh viert 450-jarig bestaan

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat Gasthuis Leeuwenbergh werd gebouwd met het geld uit de nalatenschap van de rijke Utrechtse patriciërsdochter Agnes van Leeuwenberch. Om dit 90e lustrum te vieren organiseert Gasthuis Leeuwenbergh twee unieke evenementen. Er komt binnenkort een culturele en culinaire 'dinner-show', geïnspireerd op de late middeleeuwen en op 7 oktober geeft Holland Baroque onder de titel 'Luci Serene' een speciaal jubileumconcert met hoogtepunten uit de barok.

UTRECHT - Veel Utrechters kennen het monumentale pand aan het Servaasbolwek als 'Leeuwenberghkerk en wie de gebrandschilderde gotische ramen ziet zou kunnen denken het pand ook als kerk gebouwd is. Maar de oorspronkelijke functie in 1567 was een pesthuis, een ziekenhuis voor lijders aan de destijds gevreesde zwarte builenpest. Honderd jaar later, tijdens de Franse bezetting in 1672, diende het gebouw als militair hospitaal en weer ruim honderd jaar later was het een kazerne waar o.a. de lijfwacht van koning Lodewijk Napoleon in huisde. In de negentiende eeuw kreeg het weer een heel andere functie, namelijk als scheikundig laboratorium van de universiteit.

Pas vanaf 1930 werd het gebouw gebruikt als kerkgebouw om tenslotte bijna een eeuw later, in 2004, verbouwd te worden als concert- en evenementenlocatie. Tussen 2008 en 2014 fungeerde het pand als 'kleine zaal' van Muziekcentrum Vredenburg en tegenwoordig is het een gewilde locatie voor zakelijke, particuliere en culturele evenementen.

Tijdens het 'laat-middeleeuws' diner (datum wordt nog bekend) worden bezoekers culinair en cultureel ondergedompeld in de wereld van de late middeleeuwen. De keukenbrigade van Oud London laat zich inspireren door het feestmaal dat Keizer Karel V tijdens zijn bezoek aan Utrecht in 1546 kreeg aangeboden. Gedurende het diner krijgen gasten muzikale intermezzi voorgeschoteld. Daarnaast zijn er dansvoorstellingen door Fiori di Folia.

Jubileumconcert

1567 is ook het geboortejaar van de componist Claudio Monteverdi, door sommige kenners beschouwd als de grondlegger van de klassieke muziek. Speciaal voor Gasthuis Leeuwenbergh brengt het beroemde barokensemble Holland Baroque op 7 oktober een programma vol hoogtepunten uit de barok, met muziek van Monteverdi, Falconieri, Cavalli en Purcell. Topsolisten zijn Maria Keohane, en Benedikt Kristjánsson. De avond begint om 20.00 uur en kost 35 euro.

Meer informatie en reserveren via www.leeuwenbergh.org

Meer berichten

Shopbox