Logo stadsbladutrecht.nl


Nieuwe predikant De Bree (39) op zoek naar Gods liefde in Utrecht

De Nieuwe Kerk in Utrecht (gelegen in de wijk Wittevrouwen) heette onlangs met een overvolle kerk ds. Dirk de Bree als nieuwe wijkpredikant welkom. De Bree gaat samen met ds. Lydia Kansen-Brasz invulling geven aan het verlangen van De Nieuwe Kerk van betekenis te zijn in de wijk en voor de stad. De Bree: “Luisteren en aanwezig zijn in je eigen buurt kan iedereen. Je moet het wel willen en ervoor kiezen. Ik geloof dat juist in die luisterende aanwezigheid Gods liefde zichtbaar kan worden.”

UTRECHT - De Bree voelt zich geroepen de Bijbel, de woorden van vroeger, naar vandaag de dag te ‘vertalen’: de woorden van God dichtbij mensen te brengen en door de ogen van God naar de wereld en ons eigen leven te kijken. “Als mensen in nood zijn en hulp nodig hebben is het eenvoudig om de kerk te vinden en voor de kerk om iets te betekenen. Maar hoe zit het met mensen met een geslaagd en goed geregeld leven? Welke boodschap heeft de kerk voor hen?”

Daar is Dirk de Bree benieuwd naar. In de intrededienst inspireerde De Bree de bezoekers om te kijken naar de nood in ieders omgeving. Die boodschap leidde hij in met het lied Arme schapen van Stef Bos, gelinkt aan de metafoor van Jezus (redder van mensen) als schaapherder. De ochtend werd afgesloten met taart, heel veel taart bij de koffie.

De afgelopen 7 jaar was Dirk de Bree in Nieuwegein predikant en nauw betrokkenheid bij de veranderende rol van de kerk in de samenleving. Iets dat past binnen zijn avontuurlijke natuur, buiten gebaande paden te treden, iets in beweging te zetten. Hij ontmoette van oorsprong christelijke migranten die niet of nauwelijks nog iets met hun geloof deden. Na verloop van tijd ontstonden meerdere ontmoetingen. Uiteindelijk vormde zich de interculturele (pioniers)kerk Cross Culture Nieuwegein met mensen uit diverse landen en een grote verscheidenheid aan gewoonten. De Bree vertelt erover: “Ga eerst eens luisteren, mensen leren kennen, met elkaar optrekken. Ik geloof echt dat daarin iets van God zichtbaar wordt, de liefde van Jezus. Als iemand vervolgens geïnteresseerd blijkt te zijn dan is het goed dat een kerk iets te bieden heeft.” Het project werd gefaciliteerd door de Hervormde Gemeente Vreeswijk.

Ook in Utrecht wil Dirk de Bree eerst horen wat speelt bij inwoners van de stad en het stadsbestuur. Het start volgens hem met een open houding. De Bree: “Het verschil tussen mensen binnen en buiten de kerk is niet zo groot. We zoeken in het leven allemaal naar het goede, geluk, schoonheid en liefde. Tegelijk kent ieder mens iets van falen, teleurstelling, nood en ziekte. De kerk heeft hierin wel iets heel moois te bieden. Ik hoop dat het mij als dominee en ons als Nieuwe Kerk gemeente lukt om dat wat we hebben ontvangen te delen met elkaar en met ons netwerk in de stad.”

Kijk voor meer informatie op www.nk-utrecht.nl

Meer berichten

Shopbox