Logo stadsbladutrecht.nl


Tijdens de hackathon krijgen deelnemers toegang tot een breed scala aan data. Eigen foto
Tijdens de hackathon krijgen deelnemers toegang tot een breed scala aan data. Eigen foto (Foto: Bert Nijenhuis)

'Hackers' aan de slag om files en vertragingen op te lossen

Via de ANWB, NS en Schiphol bereiken dagelijks miljoenen reizigers hun bestemming met auto, trein of vliegtuig. Een groot deel krijgt te maken met files, vliegvertragingen, onbereikbaarheid en pech onderweg. In de zoektocht naar oplossingen voor dergelijke problemen, verzorgen de drie grote mobiliteitspartners in samenwerking met startup incubator UtrechtInc de Dutch Mobility Hackathon. Op 17 en 18 november worden specialisten uitgedaagd beschikbaar gestelde data te analyseren, combineren en visualiseren tot nieuwe innovaties.

UTRECHT - UtrechtInc is de incubator van Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht en ondersteunt onderzoekers en ondernemers bij het succesvol opzetten van hun bedrijf. "Ook willen we innovaties toegankelijk maken voor een gezonde leefomgeving", legt communicatiemanager Elina Schäfer uit. UtrechtInc heeft daarmee voldoende expertise in huis om te helpen bij het oplossen van mobiliteitsproblemen. En die zijn er naar de mening van Schäfer volop, ook in Utrecht. "Uit ervaring weet ik dat de binnenstad op slot zit. De bussen zitten vaak overvol. Hopelijk gaat de tramlijn van en naar het Utrecht Science Park die drukte wat wegnemen."

ANWB

De ANWB nam het initiatief tot de hackathon, waarna de NS en Schiphol aanhaakten. "Mobiliteit en een goede bereikbaarheid zijn cruciaal voor de economie, de leefbaarheid én een pijler onder de klimaatdoelstellingen", verklaart ANWB-medewerker René Herrewijnen. "De inzet van technologie en data maken het mogelijk om mobiliteit slimmer vorm te geven en daarmee veiliger, duurzamer en flexibeler te maken."

Hackathon

Tijdens de hackathon krijgen deelnemers toegang tot een breed scala aan data. "Daarbij kun je denken aan gegevens over filehistorie, parkeren, pech-incidenten, route-informatie, actuele vlucht-, trein- en verkeersinformatie, reisadviezen, storingen, locaties van stations en benzinepompen." Volgens Herrewijnen schuilt er geen gevaar in het openbaar maken van de data. "Die worden geanonimiseerd en alleen tijdens de duur van de hackathon beschikbaar gesteld."

Meer informatie

Locatie van de 24 uur durende hackathon is het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag. Deelnemers met de meest toepasbare mobiliteitsoplossingen verdelen uiteindelijk een prijzenpot van twaalfduizend euro. Voor meer informatie en aanmeldingen: dutchmobilityhackathon.nl.

Meer berichten

Shopbox