Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Archief

'Ontgroening is niet bedoeld om mensen weg te pesten en te vernederen'

Ontgroening is een inwijdingsritueel, en niet bedoeld om mensen weg te pesten en te vernederen, vindt Annelies van der Velden, vertrouwenspersoon bij netwerkorganisatie Zorg van de Zaak. "Groepsgevoel kweek je door mensen samen iets spannends te laten doen, niet door ze af te blaffen of in een luierbroek te laten lopen."

UTRECHT - Studentenverenigingen onderschatten vaak de impact van hun ontgroeningsrituelen, aldus Van der Velden. "Systematische vernederingen kunnen mensen beschadigen. Op een leeftijd waarop ze nog niet 'gebufferd' zijn door het leven, nog openstaan voor alles, worden jonge mensen geconfronteerd met (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, pesten en uitsluiten. Dat is naar om mee te maken en het zadelt ze op met een negatieve levenservaring." Accepteren dat mensen worden gekleineerd en geïntimideerd is sowieso verkeerd, vindt ze. "Omdat het mensonterend is, maar ook omdat deze studenten de managers van straks zijn, de toekomst van werkend Nederland."

In haar functie van mediator en vertrouwenspersoon merkt ze regelmatig dat leidinggevenden zich er niet altijd voldoende van bewust zijn hoe ze overkomen op hun personeel. Ze ziet leidinggevenden die het gewoon vinden om te schreeuwen, denigrerend met ondergeschikten omgaan. "Zij zijn gevormd in hun studententijd waar ze hebben ervaren dat het allemaal mag, dat je wegkomt met het vernederen en kleineren van mensen die afhankelijk van je zijn." Want de macht hebben, dat haalt doorgaans niet het beste in mensen naar boven, zo blijkt uit diverse experimenten. "Macht vraagt een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat makkelijk onder druk kan komen te staan; als je er als persoon niet goed mee om kunt gaan, in stresssituaties, en al helemaal in combinatie met alcohol."

Door als studentenvereniging uit te gaan van gelijkwaardigheid krijg je een heel ander soort ontgroeningsprogramma, denkt Van der Velde. "Verzin spannende opdrachten die mensen met elkaar verbinden in plaats van ze tegen elkaar uit te spelen. Samen spannende dingen ondernemen en ontberingen doorstaan verstevigen het groepsgevoel; vernedering en intimidatie ondermijnen dat juist."

Ontgroeningsrituelen, zeker als ze spannend en ludiek zijn, kunnen dan ook echt geen kwaad vindt ze, maar 'pak' wel altijd de hele groep, niet één individu. "Mensen zijn groepsdieren, uitsluiting is het ergste wat iemand kan overkomen. Groepsdruk weerstaan is heel moeilijk. We zien dingen gebeuren en denken: 'zolang ik het maar niet ben'. Maar juist die zwijgende meerderheid kan het verschil maken. Samen sta je sterk, in negatieve, maar ook in positieve zin!"

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox