Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Rianne

'Wij helpen bewoners met het verduurzamen van hun woning'

Er zijn veel mensen die bijdragen aan het terugdringen van de klimaatverandering. Zo zijn er in veel buurten oplaadpunten voor elektrische auto's en veel zonnepanelen. Maar het kan altijd beter en daar wil Rianne Bakker, projectleider van de Utrechtse EnergieAmbassadeurs, mensen graag op wijzen. Daarom is er maandag 4 september een informatieavond hierover.

UTRECHT - Dat doet ze al jaren en daarbij krijgt ze ondersteuning van 78 vrijwilligers die net als haar vertellen over energiebesparing. "Het kan altijd beter", geeft ze aan. "De afgelopen vijf jaar heb ik al veel zien veranderen op energiegebied. Ik was de eerste in mijn wijk met zonnepanelen en inmiddels zijn er twaalf huizen met zonnepanelen en iets wat lijkt op een oude zonneboiler. Dat is echter nog wel onder het Utrechtse gemiddelde van vier procent. De gemeente Utrecht wil tien procent zonnepanelen op Utrechtse daken. Veel mensen in Utrecht hebben hun huis verduurzaamd tot een fijn comfortabel huis zonder energierekening, energieneutraal of nul op de meter (NOM)."

Toch vraagt Rianne Bakker zich af waarom zo weinig mensen aan de slag gaan met NOM. De kennis is er en de technieken zijn er." Ze noemt de vier G's die daar de oorzaak van zijn. Geld, Gedoe, Geen idee hoe aan te pakken en (ur)Gentie met de insteek dat mensen zich niet druk maken over het milieu. "Wie wil er nu niet in een fijn comfortabel huis wonen zonder energierekening? Tenslotte is die vaak best hoog en van 175 euro per maand kun je hele leuke dingen doen. Daar bieden wij gratis hulp, via onafhankelijke adviseurs."

Sinds mei 2017 kan duurzaam wonen ook ervaren worden bij ANNE. Het is de werk- en ontmoetingsplek in het hart van Utrecht voor mensen die duurzaam willen wonen en werken. Je kan er werken, maar ook een meet-ip organiseren. ANNE, dat staat voor Alle Nederlanders Naar Energieneutraal, is te vinden op het terrein van de Jaarbeurs. ANNE was het beveiligingshuisje van de Jaarbeurs en is inmiddels getransformeerd tot verduurzamings experience centrum. Bakker: "Bij ANNE werken verschillende leveranciers samen om van dit vergeten gebouwtje een fijne plek te maken om te werken en te verblijven."

Energie U, de Energiecooperatie van Utrecht met 500 leden, gaat voor een duurzaam Utrecht. "Wij willen bewoners helpen met verduurzamen van hun woning." Maandagavond 4 september, van 19.00 tot 21.30 uur, is er een informatieavond bij ANNE, door Energie U, Gemeente Utrecht, ANNE, EnergieAmbassadeurs en bewoners met een NOM woning. Er zijn presentaties en rondleidingen. Bewoners kunnen vragen stellen op de bedrijvenmarkt. ANNE is gevestigd aan het Veemarktplein 41 in Utrecht. Opgeven via: infoavond@energie-u.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox