Logo stadsbladutrecht.nl


Studenten bij de faculteit Diergeneeskunde aan de Yalelaan klagen over de parkeertarieven: 'Dit kost mij 120 euro in de maand.' Foto: Archief
Studenten bij de faculteit Diergeneeskunde aan de Yalelaan klagen over de parkeertarieven: 'Dit kost mij 120 euro in de maand.' Foto: Archief (Foto: Eigen foto)

'Betaald parkeren voert werkdruk student Diergeneeskunde op'

Als masterstudent Diergeneeskunde draait ze volledige werkdagen en één dienst per weekeinde. Dat ze daarvoor geen vergoeding krijgt, vindt ze niet erg. Ze wil graag leren en hard werken hoort nu eenmaal bij het mooie beroep dierenarts. Dat de Universiteit Utrecht (UU) onlangs heeft besloten betaald parkeren in te voeren bij de faculteit Diergeneeskunde aan de Yalelaan, gaat haar echter te ver. "Zes euro per dag betekent voor mij honderdtwintig euro parkeerkosten per maand."

UTRECHT - Volgens de student, die niet met naam in de krant wil, betreft het een beslissing van de UU, die enkel gebaseerd is op geld. "Daar zijn wij als hardwerkende studenten de dupe van. En dat terwijl de klinieken niet eens kunnen draaien zonder onze inbreng als coassistenten. Er is onlangs een studie gepubliceerd die aantoont dat het burn-out percentage onder studenten Diergeneeskunde bovengemiddeld hoog ligt. Met deze maatregel wordt de druk alleen maar verder opgevoerd. Gelukkig heb ik ouders die financieel kunnen bijspringen. Andere studenten werken die ene vrije dag in het weekeinde, of ze nemen zelfs vrij om bij te verdienen."

Waarom maak je dan geen gebruik van het – voor studenten – gratis openbaar vervoer? De vraag is haar vaak gesteld. "Dan antwoord ik dat wij al om 7:30 uur in de kliniek aanwezig moeten zijn. Voor de meesten van ons is het niet haalbaar om zo vroeg met het openbaar vervoer te komen. Masterstudenten gezelschapsdieren die van ver komen, krijgen een parkeerkaart voor een klein parkeerterrein naast de kliniek. Dit geldt helaas niet voor de masterstudenten paard en landbouwhuisdieren, waar ik zelf ook onder val." Voor deze studenten is water bij de wijn gedaan, door ze alleen tussen 8.30 en 14.30 uur voor een parkeerplaats te laten betalen. "Maar voor de dagdiensten betekent dat nog steeds zes euro per dag en honderdtwintig euro per maand. De beste oplossing is een parkeerpas waarmee de hele dag gratis geparkeerd kan worden."

Die tegemoetkoming lijkt evenwel nog ver weg. "Deze maatregel sluit aan bij het parkeerbeleid van de Universiteit Utrecht", verklaart Marieke Veldman, communicatieadviseur Faculteit Diergeneeskunde. "Om een duurzaam Science Park te realiseren, worden medewerkers en studenten van de UU gestimuleerd gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets. Ook Diergeneeskunde wil haar steentje bijdragen aan een prettige woon-, leef- en studeeromgeving. Met het aanbieden van gratis parkeren tijdens avond- en nachtdiensten, heeft de faculteit geprobeerd een passende maatregel voor haar studenten te vinden."

Reageer als eerste
Meer berichten