Logo stadsbladutrecht.nl


'In echt álles zit een verhaal'

Een verhaal vertellen in vijf regels..? Utrechter Joris Roovers bewijst dat het kan. Een jaar lang schreef hij iedere dag een Dagvers, een verhaal in vijf regels. "Als ik op een terras zit kijk ik niet meer op mijn telefoon, maar naar de mensen om me heen. Een gesprek, een oogopslag: in álles zit een verhaal."

UTRECHT - Als copywriter schrijft Joris veel voor grote merken en bedrijven. Leuk, maar wat hij begon te missen was het plezier in het schrijven. Hij vroeg een bevriende collega-schrijver, Joep Luycx, om hem les te geven. "De filosofie van Joep is dat iedereen kan schrijven", vertelt Joris. "Hij heeft een schrijfmethode ontwikkeld waarbij je een verhaal schrijft van drie keer vijf regels. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen."

De tip van Joep aan Joris was om iedere dag een verhaal van drie keer vijf regels te schrijven. "Dat vond ik veel te veel werk", lacht Joris. "Dus ik heb er een light-versie van gemaakt: iedere dag vijf regels." Via Facebook deelde hij zijn schrijfsels. "Daar kreeg ik ontzettend veel leuke reacties op, maar na een jaar was ik er wel even klaar mee." Inmiddels heeft Joris de pen toch weer opgepakt en plaatst hij geregeld weer een nieuwe Dagvers op zijn blog.

De verhalen van Joris gaan over dagelijkse dingen die niet opvallen. "Er is een boek, The Art of Travel van Alain de Botton, waarin wordt beschreven dat we op vakantie alleen maar bezig zijn met nieuwe dingen. Alles is daardoor leuk. Maar thuis hebben we die nieuwsgierigheid niet meer. Zonde! Want als je even stilstaat, zie je opeens andere dingen. En juist in die kleine dingen zit zoveel rijkheid."

Een grappige uitspraak van een kind, twee fietskoeriers die met elkaar staan te flirten voor de snackbar, een stel dat aan het discussiëren is aan welk tafeltje in het restaurant ze gaan zitten: Joris legt het in vijf regels vast. Omdat hij in Utrecht woont, spelen de verhalen zich ook vaak daar af. "Ik heb in twee jaar tijd op zes verschillende plekken in Utrecht gewoond. Daardoor ben ik anders naar de stad gaan kijken en heb ik gezien hoe enorm divers de inwoners van Utrecht zijn. Op sommige plekken, zoals de Vismarkt en café Springhaver, komt alles samen. Daar kan ik een middag gaan zitten en wel tien Dagversen schrijven!"

Waar het heen gaat met Dagvers? "Een plan om er een boek van te maken ligt er al een tijdje. En het lijkt me supertof om Dagvers op de een of andere manier in het straatbeeld terug te zien. Ergens op een muur in de stad. Dat mensen even stilstaan, het lezen en moeten glimlachen. Dat lijkt me mooi."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/Utrecht. Ieder weekend komt een Dagvers van Joris die hij speciaal voor indebuurt schrijft.

Reageer als eerste
Meer berichten