Logo stadsbladutrecht.nl


Bijna zesduizend bewoners in Ondiep, Zuilen en Overvecht zijn sinds 2009 door Vriendendienst geholpen bij uiteenlopende werkzaamheden in en om hun woning. Dit werd gedaan door 215 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Helaas houdt deze klussenservice er mee op.
Bijna zesduizend bewoners in Ondiep, Zuilen en Overvecht zijn sinds 2009 door Vriendendienst geholpen bij uiteenlopende werkzaamheden in en om hun woning. Dit werd gedaan door 215 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Helaas houdt deze klussenservice er mee op. (Foto: UW)

Klussenservice Vriendendienst stopt

Bijna zesduizend bewoners in Ondiep, Zuilen en Overvecht zijn sinds 2009 geholpen bij uiteenlopende werkzaamheden in en om hun woning. De klussen werden verricht door 215 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die op deze manier een leerwerkplek werd geboden. Ondanks de geboekte successen stopt de Vriendendienst – een initiatief van de gemeente Utrecht, UW en woningcorporatie Mitros – per 1 september. Mitros en het Wijkbedrijf zetten de service voor huurders in gewijzigde vorm voort.

UTRECHT - Het besluit de stekker uit de Vriendendienst te trekken werd genomen door UW, zo bevestigt Mitros-voorlichter Karin de Vries. "Het project heeft vele Ondiepers geholpen en een bijdrage geleverd aan de re-integratie van Utrechters, maar de kosten werden te hoog. De gemeente Utrecht was eerder al gestopt met financiële ondersteuning. Wij hebben onze bijdrage nog verhoogd, maar dat bleek alsnog niet voldoende om ermee door te kunnen gaan."

Leen Homan is vanaf het begin als praktijkbegeleider bij de Vriendendienst betrokken. Hij onderhoudt contacten met buurtbewoners en begeleidt de deelnemers. "Ze leren samenwerken, op tijd komen en klantvriendelijk werken." De Vriendendienst werd negen jaar geleden gestart in het kader van de krachtwijkenaanpak van toenmalig minister Vogelaar (Wonen). "De opzet was om iets extra's te doen voor Ondiepers, in de vorm van gratis hulp tijdens de renovatie en nieuwbouw", legt Homan uit. "Het ging om klussen als inpakken en het sjouwen van zware meubels. Bij terugkeer naar de gerenoveerde woning werd geholpen bij het laminaat leggen, gordijnrails en klokken ophangen. Na verloop van tijd zijn daar hulpaanvragen van andere partijen bijgekomen, zoals het Leger des Heils, Rode Kruis, buurtteams, thuiszorg en kerken."

De Vriendendienst beschikt over een pand in Ondiep dat in de loop der jaren een inloophuis voor de wijk is geworden. Homan: "Veel bewoners komen langs voor een praatje en hulpvragen. Ook krijgen we nog geregeld bezoek van oud-medewerkers die op op de hoogte willen blijven. Je merkt dat ze het missen. Ik ga de Vriendendienst en Ondiepers ook missen." Het pand sluit per 1 september en Homan gaat met pensioen. Andere medewerkers moeten op zoek naar iets anders en voor klussen kan een beroep worden gedaan op het Wijkbedrijf. "De service wordt breder beschikbaar voor onze huurders", blikt De Vries vooruit. "Verschil met de Vriendendienst is dat de service alleen gratis is – Mitros betaalt dan de kosten – als de huurder die in onze ogen echt nodig heeft. Zo niet, dan betaalt de huurder mee."

Reageer als eerste
Meer berichten