Logo stadsbladutrecht.nl


Schrijfster Maria Postema (rechts) genoot met volle teugen van de sfeer. Foto: Roberto Cancian
Schrijfster Maria Postema (rechts) genoot met volle teugen van de sfeer. Foto: Roberto Cancian

Galgenwaard viert feest met Oranje

Het feest begon al in de middag op het Neude en een sterk spelend Nederlands vrouwenvoetbalteam zorgde er voor dat het feestje in de avond onverstoorbaar door kon gaan. Het Nederlands vrouwenelftal won in een uitverkocht Stadion Galgenwaard met 1-0 van Noorwegen en dat was dik verdiend tegen de sterke formatie uit Scandinavië.

Utrecht - Op het Neude was het merendeel van de fans in de middag al overtuigd van de Oranje winst. "We gaan gewoon met 3-0 winnen", zei Joëlle. Haar vriendin vulde aan dat 1-0 ook goed zou zijn. "Wanneer ze winnen dan is het toch ook goed. Ze zullen vechten als leeuwinnen", grapte ze. Over goed voetbal en de tactiek die gehanteerd moest worden, hadden ze het niet. Het ging de vriendinnen er meer om dat het gezellig zou zijn en dat was het zeker in het Utrechtse Centrum.

Drie uur voor aanvang van de wedstrijd ging de Oranje stoet bestaande uit duizenden mensen, waar uiteraard de kleuren rood, wit, blauw en oranje de boventoon voerden, in een lange optocht richting het stadion. Op het veld zelf was Nederland ook de bovenliggende partij. Een goal van Shanice van de Sanden was in de tweede helft de opmaat voor een nieuw feest. De in Utrecht geboren aanvalster, die in competitieverband onder andere uit kwam voor FC Utrecht en is nu speelster van het Engelse Liverpool, scoorde koppend op aangeven van Lieke Martens de enige treffer. Dat was halverwege de tweede helft. Nederland bleef daarna de betere ploeg en via Vivianne Miedema hadden de Oranje Leeuwinnen verder kunnen uitlopen. De 1-0 bleef op het scorebord staan en de zege werd door de bijna 22.000 toeschouwers, onder toeziend oog van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima, uitbundig gevierd.

Fanatiek

Ook PvdA-raadslid Bouchra Dibi genoot met een grote groep vriendinnen van het spektakel. "Wat een ontzettende goede sfeer met leuke muziek. Mooi ook dat er zo veel kinderen zijn", zei ze enthousiast. "Het ging de eerste helft wat moeizaam maar ze kwamen er snel in. Nederland heeft denk ik wel tien kansen gehad maar doordat het lang 1-0 bleef waren er veel spannende momenten. Wat ook mooi was; veel mannen die fanatiek aan het juichen waren."

Ook Maria Postema, schrijfster van onder meer het boek Dertiendagh, genoot met volle teugen. "Wij zijn direct naar het stadion gegaan maar de sfeer zat er direct goed in." Achter haar zaten Noorse supporters en dat maakte de sfeer nog imposanter.

Vandaag (woensdag) gaat het EK in Utrecht verder met de wedstrijd tussen Engeland en Schotland. Dat duel staat om 20.45 uur gepland.

Reageer als eerste
Meer berichten