Logo stadsbladutrecht.nl


Ruud Verhoef uit Utrecht loopt al jaren marathons. Zondag 9 juli loopt hij zijn 100e, in Amsterdam. Eigen foto
Ruud Verhoef uit Utrecht loopt al jaren marathons. Zondag 9 juli loopt hij zijn 100e, in Amsterdam. Eigen foto (Foto: Ruud Verhoef)

Utrechter Verhoef loopt 100e marathon

Als kind draafde hij heen en weer op het middenveld van zijn voetbalclub Utrechtse Boys, maar nadat hij marathonloper Gerard Nijboer in actie zag bij de Olympische Spelen in Moskou, wist Ruud Verhoef het zeker. "Wat hij kan, wil ik ook", weet hij zich nog te herinneren over het bewuste moment. Inmiddels is hij toe aan zijn 100e marathon.

UTRECHT - Nijboer won destijds zilver en werd twee jaar later zelfs Europees kampioen in Athene op de afstand over 42 kilometer en 195 meter. De inmiddels 57-jarige Ruud Verhoef liep zijn eerste marathon een jaar later, in 1983. "Dat was een faliekante mislukking. Ik liep de marathon wel uit maar de tijd van 3 uur en 55 minuten was niet echt best." Dat was een jaar later al een stuk beter. In New York liep de uit Zuilen afkomstige Verhoef ruim een uur sneller. De tijd van 2.37.33 was maar ruim een half uur langzamer dan het huidige wereldrecord op de Marathon. "Ik heb daarna ook nooit meer sneller gelopen. Aan het begin is dat nog wel de uitdaging, maar wanneer je ouder wordt, dan moet je ook reëel zijn."

Nu haalt hij zijn uitdaging door het lopen op bijzondere plekken, maar ook door het lopen van extreme wedstrijden. "In 1985 was ik er bij in Rotterdam toen de Portugees Carlos Lopes naar tijd liep van 2.07.12, dat was destijds het wereldrecord. Zelf had ik toen moeite met het tempo en was ik rillerig." Nu, ruim dertig jaar later heeft hij liefst 99 marathons uitgelopen, waaronder die van New York, Boston en Davos in Zwitserland.

Zijn 100e loopt hij over ruim een week, op 9 juli aanstaande, in Amsterdam. "Een kleinschalige marathon in en rondom het Westerpark in leuk gezelschap van een aantal vrienden. Eigenlijk stond de 100e marathon gepland om in maart van dit jaar te lopen in Utrecht, maar door een blessure moest ik die helaas laten schieten."

Wat Verhoef, die in het dagelijks leven als medewerker competitiezaken bij de Koninklijke Baseball en Softballbond werkt, nog wil doen is de extreme afstanden opzoeken. "Ik ben geïnspireerd door berglopen, zo heb ik al meerdere keren in het Zwitserse Davos gelopen door de bergen op wel 2600 meter hoogte. Daar heb ik ooit een marathon uitgelopen op het moment dat ik na 16 kilometer geblesseerd raakte. Ze dachten dat het een spierverrekking was dus ben ik maar doorgelopen. De volgende dag was mijn enkel twee keer zo dik als normaal en bleek dat ik mijn kuitbeen had gebroken en ik een enkelfractuur had opgelopen." Het tekent de wil om zijn grenzen te verleggen. Iets wat hij de komende tijd wil blijven doen, zo lang het lichaam het toe staat. Er zullen nog veel uitdagingen volgen. Om te beginnen met de marathon in Amsterdam.

Reageer als eerste
Meer berichten