• Alles
 • (4)
  Fiets-Wandeltocht
 • (4)
  Lezingen
 • (15)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Sport
 • (95)
  Theater
 • (1)
  Tentoonstelling
 • (12)
  Evenement
 • (6)
  Muziek
 • (5)
  Cursus-Workshop
 • (14)
  Kinderevenement

Kyoto Protocol: Goede voornemens maar dan?

zondag 27 september 15:00 t/m 17:00 uur

gemaakt door podium oost

Dit jaar zou de jaarlijkse vergadering van de partijen bij het klimaatverdrag (COP26, de 26ste Conference Ofthe Parties) plaatsvinden in Glasgow van 9 tot 19 november. Ook hier heeft Corona roet in het eten gegooid. Deze conferentie is nu een jaar uitgesteld. Tijdens deze conferentie zouden de laatste details worden afgesproken van het Akkoord van Parijs, vastgesteld in 2014 op COP21. Verwachting 30 000 deelnemers, waarvan een deel onderhandelaars, een deel wetenschappers en een deel belangenorganisaties.

Terwijl de tijd doortikt, de CO2-concentratie in de atmosfeer blijft toenemen en het steeds duidelijker wordt dat het klimaat nu écht aan het opwarmen is, vergaderen de landen door en komen moeizaam tot concrete afspraken. Dit wordt gedeeltelijk verklaard doordat een groep luidruchtige “sceptici” de wetenschap blijven ontkennen. Op dat punt zie je vergelijkbare controverses op het gebied van stikstof, van vaccinaties en van de corona pandemie. Mede daarom duurt het zo lang voordat de wereld in staat is effectief maatregelen te nemen om klimaatopwarming te beperken tot maximaal twee graden, maar liefst daar flink onder, zoals in Parijs is afgesproken.

Tinus Pulles is natuurkundige en heeft o.a. vanuit TNO zo’n 25 jaar bijgedragen aan de technisch-wetenschappelijke ondersteuning van het klimaatverdrag. Hij houdt een kritisch en uitdagend verhaal. Daarbij zal hij vooral aandacht geven aan de interactie tussen wat wetenschappelijk bekend is over hoe CO2 het klimaat beïnvloedt en de manier waarop overheden, onderhandelaars én burgers met die wetenschap omgaan. Waar relevant zal hij paralellen met wat er op andere controversiële beleidsterreinen gebeurt. Met zijn lezing zal hij proberen inzicht te geven hoe in het klimaatverdrag de verschillende processen, zoals wetenschap, beleid en handhaving elkaar niet altijd goed begrijpen en zelfs in de weg zitten.

Dr. Tinus Pulles zal het relatief succesvolle Kyoto Protocol als kapstok gebruiken, maar ook aandacht geven aan vergelijkbare problemen, zoals bijvoorbeeld het stikstofprobleem en het protest door de boeren.

Let op: Ivm beperkte plaatsen opgeven via de balie, telefoon 030-2581994 of geef je op via dit contactformulier info@podiumoostutrecht.nl

Wanneer: zondag 27 september

Tijd: 15.00 – 17.00 uur

Toegang: € 5,00


deel deze activiteit

Locatie

Podium Oost
Utrecht
Oudwijkerdwarsstraat 148
3581lj


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden