• Alles
 • (1)
  Algemeen
 • (23)
  Bijeenkomst
 • (6)
  Theater
 • (1)
  Religie
 • (1)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop

Vance Lane Special

maandag 13 april 20:15 uur

Lang voordat muziekstijlen als rock&roll, bebop en Americana waren uitgevonden, was er in Amerika een populaire muziekvorm die ‘Western swing’ werd genoemd. Deze muziekstijl nam oude cowboy liedjes, uit Europa overgewaaide volksliedjes maar ook en polka’s en vroege jazz, blues en gospel-muziek, en combineerde dit met vooruitstrevende ritmes en avontuurlijke solisten (waardoor het ineens duidelijk wordt waar uiteenlopende acts als Elvis Presley en Charlie Parker hun eerste inspiratie vandaan moeten hebben gehaald).

Populaire Western swing artiesten als Bob Wills en Spade Cooley reisden rond met grote orkesten, waarin iedereen om de beurt op de voorgrond mocht treden. Een van de hoogtepunten was vaak een duet van gitaar en steelgitaar.

Vance Lane Special laat (in soberder trio-bezetting) deze tijden herleven met een combinatie van meerstemmige zang, gitaar-en-steel duetten, vergeten cowboy-liedjes, jazzy solo’s, en korte begeleidende verhaaltjes.

Gitarist/zanger Raymond Nijenhuis is Western swing specialist bij uitstek – voor TrueFire maakte hij de instructie video Western Swing Guitar Guidebook – maar is tevens een veelgevraagd bluesgitarist met o.a. Dede Priest, Sax Gordon en Charlie McCoy. Hij maakte een cd onder eigen naam Live At The Nix, en toert momenteel met Westcoast bluesband Detonics.

Steelgitarist/zanger Harm van Sleen speelt steel op cd’s van uiteenlopende artiesten, waaronder Spinvis, Bertolf, en de Freelance Band (waarmee hij al eerder in de Parelsessies te zien was), en bracht onder eigen naam twee cd’s uit, Bassman’s Holiday en The Secret To Success.

Bassist/zanger Peter Wassenaar is een veteraan die voor het eerst naam maakte met bands als Galaxy Lin en die momenteel optreedt met onder meer Jules Deelder, Boris van der Lek en de Dopegezinde Gemeente.

Voetnoot van parelprogrammeur Hans de Vries: ‘Vance Lane Special is in de Nederlandse roots-scene absoluut uniek en een gouden combinatie. Drie vakmannen met een enorme staat van dienst, zoals dat heet. Harm is een rising star op the pedal steel! Zijn solo cd The Secret to Success getuigt van bezieling en vakmanschap. Zijn songs schuiven moeiteloos aan in het rijtje van The Band en Bobby Charles. Met tekstueel prachtige vondsten. Wat mij betreft een ereplaats in het Nederlands songschrijversgilde voor Harm van Sleen!’.


deel deze activiteit

Locatie

De Parel van Zuilen
Utrecht
Burgemeester Norbruislaan 17
3555ed


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden