• Alles
 • (1)
  Overig
 • (3)
  Lezingen
 • (16)
  Bijeenkomst
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop

Debuutalbum Spikkels & Bitchez

vrijdag 7 mei 0:00 uur

Foto: Mees van der Smagt

Met hun debuutalbum wil Spikkels & Bitchez, naast vermaken, de luisteraar aan het denken zetten. Door humor te combineren met een diepere, vaak activistische laag, ontstaan 9 korte songs, die je stuk voor stuk meteen nog eens wil horen. Of het nou gaat over de plasticsoep, fat shaming, of homo-emancipatie, de toon blijft luchtig en grappig. Ook aan zelfspot is geen gebrek, zoals in het nummer “#veggielife”: I’m just following the veggie trend / So please don’t think I’m an animal friend.

Muzikaal hebben deze studenten van het Utrechts Conservatorium, door het combineren van hip-hop en neo-soul, een unieke stijl, die al vergeleken is met Bill Wurtz, Loyle Carner, Mac Miller, en Aaron Taylor. Ze maken gebruik van een cleane sound, waarin veelal toetsen de boventoon voeren, ondersteund door functionele baslijnen, elektronische drums, en een verrassende, rustgevende zangstem. Vooral de veelzijdige inzet van klarinet, waarbij elektronisch en analoog gecombineerd worden, is vernieuwend. Het album is met aandacht voor detail geheel zelfgeproduceerd, waardoor de verfijnde nuances in geluid volledig in dienst staan van de boodschap van de muziek. De onverwachte akkoordprogressies zorgen voor een verfrissend geheel, dat ook na meerdere keren luisteren interessant blijft.

In een snel veranderende wereld kwam Spikkels & Bitchez tot een conclusie: gewoon mooie liedjes maken is niet meer voldoende. Het wordt steeds belangrijker om je als artiest uit te spreken over maatschappelijke problemen, en ook voor de leden van Spikkels & Bitchez is de tijd gekomen om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. Gezien de activistische geschiedenis van hip-hop was het een logische stap, om dit genre als uitgangspunt te nemen. Wel klinkt het activisme van Spikkels & Bitchez anders dan je gewend bent. De muziek is niet agressief of boos, de teksten zijn verre van betweterig. Met een positief geluid hoopt deze nieuwe muziekgroep de mensen te verenigen, in plaats van te verdelen.

Over de nummers:

Het derde nummer van de plaat, “Trash”, maakt gebruik van invloeden uit de trap-muziek, en vraagt aandacht voor de plasticsoep: Take a scoop of your plastic soup / You’ll realise it doesn’t taste so good. In “Bullshit”, het vijfde nummer, ondersteunt een Malieveld-achtig koor de boodschap tegen overbemesting: The grass is greener on your side / ‘cause you fertilised it with your lies / And bullshit. Het nummer wat daarop volgt is “Brussels”, tevens de eerste single (uitgebracht op DATUM), en is een ode aan de lockdown. Daarna komt het Italiaanse a capella-nummer “Ti Va?”, waarin een jongen, ondersteund door cliché pick-up lines en hevige autotune, na liefde op het eerste gezicht direct tot huwelijk wordt gevraagd. Het homohuwelijk is in Italië nog altijd niet toegestaan.

In het achtste nummer op het album, “Famous” wordt een rise to fame bezongen: I don’t know about you / But for me it’ll do / I can live with all this fame. Of Spikkels & Bitchez daadwerkelijk beroemd zal worden is natuurlijk afwachten, maar met dit debuutalbum geven de jonge muzikanten een duidelijk signaal af. We kunnen niet meer om ze heen, en we gaan nog veel van ze horen in de toekomst.


deel deze activiteit

Locatie

Online
Utrecht
Drift 11
3512br


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden