• Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (19)
  Bijeenkomst
 • (2)
  Muziek
 • (3)
  Cursus-Workshop

Gilde Utrecht: Park en beeld in Tuinwijk

zondag 17 januari 14:00 uur

Rondleiding met gildegids Johan Le Fèvre wandelen door Tuinwijk en Vogelenbuurt. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Na een periode van ongecontroleerde stadsuitbreiding buiten de singels koos de overheid ervoor om verdere bevolkingstoename op te vangen in een omgeving die de voordelen van stad en platteland in zich verenigde: het principe van de “tuinwijk”. De oudere Vogelenbuurt was nog gebaseerd op bestaande infrastructuur maar Tuinwijk kreeg een geheel nieuw rationeel stratenplan. Toch zou de industrie voor een probleem gaan vormen toen de rommel hiervan opgeruimd moest worden en er een park moest komen. We bekijken al wandelend ook een bijzondere groep ‘verweesde’ beelden in de wijk.

Het Griftpark

Het schoonmaken van de vervuilde grond van de gemeentelijke gasfabriek en het Vaaltterrein heeft in de jaren ’80 heel wat gemoederen in beweging gebracht. Na grondige acties van omwonenden, actiegroepen, bestuur en deskundigen hebben wij nu een prachtig park.

Het Zwarte Water

We wandelen ook langs het Zwarte Water. Het is grotendeels overkluisd en onzichtbaar, maar we vinden de sporen en zelfs de plekken waar waterenergie de molens liet draaien.


deel deze activiteit

Locatie

kantoor Gilde Utrecht
Utrecht
Lange Smeestraat 7
3511ps


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden